Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τα 90χρονα του ΚΚΕ

Εκθεση - σταθμός στις εκδηλώσεις που ξεδιπλώνονται σε όλη τη χώρα για το γιορτασμό των 90χρονων του ΚΚΕ, με γενικότερη πολιτική και πολιτιστική σημασία, είναι αυτή που διοργανώνει η ΚΕ του Κόμματος και από σήμερα θα φιλοξενείται στον πανέμορφο Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας. Για πρώτη φορά, το ΚΚΕ φέρνει στο φως πολύτιμους θησαυρούς από το Ιστορικό του Αρχείο. Σπάνια, μοναδικά ντοκουμέντα, επιλεγμένα μέσα από έναν τεράστιο αρχειακό όγκο, αποτυπώνουν τη θυελλώδη 90χρονη πορεία του Κόμματος και μαζί του εργατικού λαϊκού κινήματος, στη χώρα μας και διεθνώς. Ζωντανεύουν στιγμές απαράμιλλου θάρρους, παλικαριάς και ηρωισμού. Εξυμνούν τη θυσία χιλιάδων αγωνιστών κομμουνιστών, που έχουν υπογράψει με το αίμα τους, τους αγώνες της εργατικής τάξης, των ανθρώπων του μόχθου για λυτρωμό, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Αποκαλύπτουν και αναδεικνύουν το μεγαλείο της πάλης του ΚΚΕ, των μελών και των στελεχών του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Μέσα από έναν τεράστιο όγκο υλικών από το Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος, του «Ριζοσπάστη», από αρχεία συντρόφων και φίλων και άλλες πηγές, επιλέχθηκαν πάνω από 1.400 ντοκουμέντα, που περιλαμβάνουν φωτογραφίες, εφημερίδες, περιοδικά, αυθεντικά χειρόγραφα και άλλα σπάνια αντικείμενα. Ενδεικτικό της δουλειάς που έγινε για την ανεύρεση και επιλογή του υλικού είναι ότι για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν και έρχονται στην επιφάνεια, αναρτημένα σε ξεχωριστά ταμπλό, τα ονόματα των 38 κομμουνιστών εξορίστων στον Αϊ - Στράτη, που πέθαναν το χειμώνα 1941-1942 από την πείνα, επειδή αρνήθηκαν να κάνουν δήλωση και των 118 εκτελεσθέντων στην Κέρκυρα από το 1947 έως το 1950.

Το στοιχείο, όμως, που κάνει την έκθεση αυτή ξεχωριστή είναι το πνεύμα, η φιλοσοφία που τη διαπερνά. Οι 7 ενότητες, στις οποίες χωρίζεται η κάθε φωτογραφία, κείμενο, χειρόγραφο ή λεζάντα, ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια του επισκέπτη το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Είναι τρανή απόδειξη της δύναμης της συλλογικής δράσης και πάλης, της προσφοράς και αυτοθυσίας του Κόμματος. Κάθε υλικό κάνει χειροπιαστό το σύνθημα «Πρωτοπόρα θεωρία - Πρωτοπόρα δράση». Επιβεβαιώνει ότι το ΚΚΕ, με βάση τα διδάγματά του και την πείρα του, τραβάει μπροστά.

Γι' αυτό είναι καθοριστικής σημασίας, ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» να κατακλυστεί από επισκέπτες με τη νεολαία να έχει τον πρώτο λόγο. Μαζί με τους εργαζόμενους, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές να δουν, μέσα από αυτά τα ανεκτίμητα υλικά, ότι ο αγώνας για τα πανανθρώπινα ιδανικά συνεχίζεται. Οτι κάθε ρανίδα αίματος, κάθε μικρός και μεγάλος ξεσηκωμός, κάθε κοινωνική επανάσταση με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους του μόχθου, κάθε σταθμός στην Ιστορία του σύγχρονου εργατικού κινήματος αποτελεί ένα λιθαράκι στην υπόθεση της λαϊκής αντεπίθεσης, παρά την προσωρινή υποχώρηση που σηματοδότησε η αντεπανάσταση στα τέλη του περασμένου αιώνα. Γιατί ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των λαών. Ο αιώνας των νέων επαναστάσεων για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ