Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τα οικονομικά των κομμάτων

Η πρεμούρα της κυβέρνησης να ανακινήσει το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία σκοπεύει να επιβάλλει αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα, ούτε χρονικά τυχαία είναι, ούτε ξεκομμένη από τις συνολικότερες πολιτικές εξελίξεις. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή που θέλει να βάλει υπό κρατική επιτήρηση τα κόμματα, τη λειτουργία τους, το καταστατικό τους, τη σχέση με τα μέλη και τους οπαδούς τους. Σε τελική ανάλυση, απώτερος στόχος του αστικού πολιτικού συστήματος είναι να θέσει κάτω από τον απόλυτο έλεγχό του τα κόμματα εκείνα που από θέσεις στρατηγικής αντιπαλεύουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, όπως από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του κάνει το ΚΚΕ.

Η χρονική στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ρύθμιση σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στο ζήτημα της «Ζήμενς». Το σύστημα της δικομματικής διαχείρισης του καπιταλισμού βρίσκεται στη δίνη αποκαλύψεων για μίζες από την πολυεθνική προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά της. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πασχίζουν με κάθε μέσο να βγάλουν λάδι τα κόμματά τους, αλλά και το αστικό πολιτικό σύστημα το οποίο με συνέπεια υπηρετούν. Αντιλαμβάνονται τη φθορά που τους προκαλούν οι αποκαλύψεις που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας εξαιτίας και του οικονομικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις πολυεθνικές. Γι' αυτό και αναζητούν τρόπους από τη μια η όλη συζήτηση να δρα αποπροσανατολιστικά ως προς την ουσία της αντιδραστικής πολιτικής τους και από την άλλη να διαχέεται η ευθύνη για τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος σε όλα τα κόμματα.

Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούν κάθε εφεδρεία, αναζητώντας και βρίσκοντας ερείσματα σε κόμματα όπως ο ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σ' αυτό το έδαφος της συκοφαντίας, της λάσπης, χτίζεται η προπαγάνδα ότι «όλοι ίδιοι είμαστε» και πως «πρέπει όλοι μαζί να θεσπίσουμε κανόνες διαφάνειας, ξεκινώντας από τα οικονομικά των κομμάτων». Σ' αυτό συμφωνούν όλοι, επειδή ακριβώς όλοι τους «καίγονται» να μη φθαρεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα, ανεξάρτητα από το ποια δύναμη θα το διαχειρίζεται κάθε φορά. Γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ για αποκλειστική χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος. Γι' αυτό και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καμιά ουσιαστική διαφωνία δεν εξέφρασε για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τι επιδιώκουν με τη συγκεκριμένη ρύθμιση; Θέλουν να καταστήσουν τα κόμματα ομήρους του κράτους, που εκ των πραγμάτων στον καπιταλισμό υπηρετεί τις πολυεθνικές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το κράτος θα έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου απέναντι σε κάθε κόμμα. Θα εκβιάζει με τους όρους και τις προϋποθέσεις της χρηματοδότησης ώστε κόμματα που αντιπαλεύουν το καπιταλιστικό σύστημα να βάζουν νερό στο κρασί τους, να κάνουν υποχωρήσεις από τη στρατηγική τους, προκειμένου να πάρουν την κρατική χρηματοδότηση. Μ' αυτόν τον τρόπο το κράτος θα παρεμβαίνει άμεσα και θα δημιουργεί κόμματα - μαριονέτες, που μόνο σε επιμέρους και δευτερεύουσες θέσεις θα διαφωνούν μεταξύ τους. Τέτοιο κόμμα, κρατικοδίαιτο και έρμαιο των βιομηχάνων, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει. Γι' αυτό και δε δέχεται και δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία παρέμβαση στις σχέσεις του Κόμματος με τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του, οι οποίοι αποτελούν και τους βασικούς χρηματοδότες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ