Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «ευρωατλαντική» βαρβαρότητα

Με ταχύτατους ρυθμούς η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει το στρατό και την αστυνομία της. Τα θεμέλια τέθηκαν στη Σύνοδο του Ελσίνκι, το Δεκέμβρη του '99, τα «αρχιτεκτονικά» σχέδια θα οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο του Πόρτο (19 και 20 Ιούνη) και το «χτίσιμο» θα αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του 2000, επί γαλλικής προεδρίας. Το 2003 προβλέπεται ότι θα είναι έτοιμο το Σώμα των 60.000 ανδρών, για να αναλάβει δράση ως δύναμη ταχείας επέμβασης, είτε για την καταστολή των λαϊκών κινημάτων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε για επεμβάσεις σε χώρες εκτός της ΕΕ. Ετσι συμπληρώνεται το αποτρόπαιο πρόσωπο της ΟΝΕ, της ανεργίας, της λιτότητας, της φτώχειας, της καταστροφής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, της κατάργησης των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων.

Προχτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάστηκε η εισήγηση επί της οποίας έγινε συζήτηση για το θέμα αυτό. «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση. Μια δήλωση που αντανακλά το περιεχόμενο της εισήγησης. Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ικανότητα διαχείρισης από την Ευρωπαϊκή Ενωση των κρίσεων με στρατιωτικά και μη μέσα, υπενθυμίζοντας ότι η συλλογική άμυνα ανήκει στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ (...), ζητά ευχέρεια ταχείας αντίδρασης, η οποία θα συνοδεύεται από επαρκή δημοσιονομική προικοδότηση (...) κατάλληλα όργανα (...) τράπεζα δεδομένων για το δυναμικό των κρατών - μελών στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και της τήρησης της τάξης (...), δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης δημόσιας ασφάλειας, η οποία θα μπορεί να κινητοποιείται και να αναπτύσσεται αμέσως και η οποία θα είναι σε θέση να επεμβαίνει σε επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης για τις οποίες οι στρατιωτικές μονάδες δεν είναι κατάλληλες».

Οι απόψεις αυτές εκφράζουν ένα πλατύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων και επομένως κατά τεκμήριο απηχούν τις θέσεις των ιθυνόντων της ΕΕ.

Μια πολιτική βαθιά ταξική όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρειάζεται και τους μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν την ταξική κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου στο εσωτερικό της ΕΕ και θα εξυπηρετούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των επεμβάσεων, όπως στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

Ηπροοπτική, όπως διαγράφεται, είναι πραγματική εφιαλτική. Οι «αρχιτέκτονες» της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης μπορεί να αισθάνονται δυνατοί να επιβάλλουν ένα καθεστώς τρόμου μέσα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ζήτημα είναι, αν οι εργαζόμενοι στα κράτη - μέλη, οι λαοί της ΕΕ. θα δεχτούν ένα τέτοιο καθεστώς. Αν θα επιτρέψουν αυτή την ολοκληρωτική επαναφορά στη βαρβαρότητα.

Αποδεικνύεται, ακόμη, πόσο μακριά απ' την πραγματικότητα βρίσκονται απόψεις περί δήθεν δυνατότητας αλλαγών στην ΕΕ με φιλολαϊκό και φιλεργατικό χαρακτήρα. Απόψεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ψευδαισθήσεων για τον πραγματικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χωρίς αυταπάτες οι Ελληνες εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα πρέπει να οργανώσουν και να συντονίσουν την αντίδρασή τους σ' ένα μέτωπο που θα φράζει το δρόμο σε τέτοιες πολιτικές, θα συγκεντρώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, με στόχο την αντιμετώπιση της ευρωατλαντικής βαρβαρότητας με την προοπτική μιας λαϊκής εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ