Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παγκόσμια Συνάντηση Κομμουνιστών

Ομόνος δρόμος δεν είναι σώνει και καλά η βαρβαρότητα, που την ονομάζουν παγκόσμια «εκσυγχρονισμό», προκειμένου να κάνουν τα χατίρια του κεφαλαίου. Δεν είναι το άδικο, που βγαίνει δίκαιο και καλεί το ΝΑΤΟ, για να επιβάλλονται κατά περίπτωση τα σχέδια του ιμπεριαλισμού και να λύνουν, ταυτόχρονα, οι ιμπεριαλιστές τις εσωτερικές διαφορές τους. Αυτός είναι ο δρόμος των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, που σκόπιμα εμφανίζεται σαν μοναδικός για να μπορέσει να επιβληθεί. Για να απομακρύνει τους λαούς από την ιδέα της αμφισβήτησης και της διεκδίκησης.

Υπάρχει και άλλος δρόμος, εκείνος που διαλέγουν και χαράζουν σε κάθε σημείο του πλανήτη οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους. Με την πολύμορφη αντίσταση σε αυτό που πάει να επιβληθεί και την αγωνιστική πρόταση, που έχει σκοπό να στήσει τον πραγματικό μελλοντικό κόσμο στα μέτρα των εργαζομένων και όχι στις προδιαγραφές του κεφαλαίου.

Αυτόν το δρόμο, για παράδειγμα, έδειξαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις στο Σιάτλ και στην Ουάσιγκτον, καθώς και σε όποια άλλη «ιμπεριαλιστικοσύναξη» από τότε. Αυτήν την πορεία χάραξαν οι αγώνες ενάντια στο ΝΑΤΟ και στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Αυτό δείχνουν οι εργατικοί αγώνες στη Νότια Αφρική, στη Λατινική Αμερική, στην Ινδία, στη Νότια Κορέα, στην Πορτογαλία... σε όλα σχεδόν τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Παντού όπου υπάρχει τέτοια αγωνιστική στάση, πρωτοπορούν οι κομμουνιστές που ακριβώς είναι οι πρώτοι που δε «βολεύονται με λιγότερο ουρανό». Εκπρόσωποι αυτών των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων θα συγκεντρωθούν από αύριο και για τρεις μέρες στο Ζάππειο Μέγαρο. Εχουν, ήδη, δηλώσει συμμετοχή 64 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από 53 χώρες όλου του κόσμου. Για άλλη μια χρονιά, μια τέτοια μεγάλη παγκόσμια συνάντηση γίνεται στην Αθήνα και τη φιλοξενεί το ΚΚΕ.

Μια παγκόσμια συνάντηση, όπου οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες από τους λαϊκούς αγώνες και τις συμμαχίες και τις συνεργασίες των κομμουνιστών σήμερα. Οι καιροί απαιτούν ανάδειξη της κομμουνιστικής ταυτότητας, ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης. Ταυτόχρονα, απαραίτητη είναι η ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και προβληματισμών πάνω σε καινούρια ζητήματα που προκύπτουν.

Για παράδειγμα, τέτοιο ζήτημα είναι η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια. Επίσης, η ενημέρωση και ο προβληματισμός για τις εξελίξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αλλο, επίσης, ζήτημα είναι η αμφισβήτηση του ιμπεριαλισμού και οι μορφές που παίρνει στην Παλαιστίνη, στην Κολομβία, στη Βενεζουέλα, στο Εκουαδόρ και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, επίσης, είναι από τα θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Οταν εκπρόσωποι 64 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων συγκεντρώνονται και συζητούν μεταξύ τους, δεν μπορεί παρά να γεννιούνται καινούριες ιδέες για την πάλη των λαών, ενάντια στον κόσμο της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Δυναμώνει, αντικειμενικά, περισσότερο η αλληλεγγύη και η κοινή δράση εκείνων που διαλέγουν το δρόμο της αντίστασης και οικοδομούν τον άλλο κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ