Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τέλος στους «προμηθευτάδες»

Η συστηματική υπονόμευση του δημόσιου συστήματος υγείας με τη συνεχή εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του και η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης για την αποκόμιση κερδών, αργά ή γρήγορα, θα οδηγούσε στη σημερινή κατάσταση. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την πολιτική τους συνολικά, αλλά και με συγκεκριμένες ρυθμίσεις που στόχο είχαν να υπηρετήσουν το μεγάλο κεφάλαιο, έχουν αναδείξει τους διάφορους «προμηθευτές» σε αφεντικά των δημόσιων νοσοκομείων. Κι αυτοί, λειτουργώντας με βάση τους νόμους της ...αγοράς και του κέρδους, διαφεντεύουν ιατρικές μονάδες, λεηλατούν τα ασφαλιστικά ταμεία, κατακλέβουν όλους τους εργαζόμενους και προκαλούν αδιέξοδα σε όσους τύχει να χρήζουν ιατρικής και νοσοκομειακής φροντίδας.

Η λογική του συστήματος είναι απλή: Τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται και όσο περισσότερη είναι η ανάγκη, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι και η πληρωμή. Και στις βιτρίνες, και στα νοσοκομεία. Γι' αυτό με βάση την κυρίαρχη αντίληψη - την αντίληψη που θέλει να διαιωνίζεται η εξουσία των τάξεων που εκμεταλλεύονται όλους τους υπόλοιπους - τα φάρμακα, τα ιατρικά υλικά, τα εφόδια των νοσοκομείων, τα μηχανήματα, τα αντιδραστήρια, τα πάντα που συνδέονται με την υγεία, ανήκουν σε πέντε - δέκα επιχειρηματικούς ομίλους και πολυεθνικές. Αυτοί προτείνουν την πραμάτεια τους, παίρνουν τις παραγγελίες, αναλαμβάνουν τις προμήθειες. Αυτοί κόβουν και τα τιμολόγια. Οπως τους συμφέρει και ανάλογα με το εύρος της διαφθοράς και τη μόλυνση που έχουν προκαλέσει στους ...προμηθευόμενους. Κανείς δεν τους ζητάει το λόγο, σε κανένα δε δίνουν λογαριασμό.

Το αποτέλεσμα είναι ορατό με γυμνό μάτι: Μόνον οι φαρμακοβιομήχανοι, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνώντων, κατάφεραν μέσα σε μια δεκαετία να εκτοξεύσουν την ετήσια δαπάνη για φάρμακα κατά 330%. Οι 4-5 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου φιγουράρουν στους καταλόγους με τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις. Μόνο το 2008, οι 20 μεγαλύτερες αύξησαν την περιουσία τους κατά 1 δισ. ευρώ. Οι ίδιες τη διετία 2007-08 τσέπωσαν (κυριολεκτικά τσέπωσαν) καθαρά κέρδη πάνω από 520 εκατ. ευρώ. Το κεφάλαιο, βέβαια, δε χορταίνει με τίποτα. Θέλει, απαιτεί και αξιώνει ακόμα περισσότερα. Αυτή είναι η φύση του, αυτός ο προορισμός του. Να αφαιμάζει τους πάντες και τα πάντα. Ακόμα και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όπως γίνεται αυτές τις μέρες στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Οι όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται για να ξεπεραστεί το πρόβλημα δεν αποτελούν λύση με προοπτική. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι «προμηθευτάδες», πολύ γρήγορα, θα επανέλθουν δριμύτεροι και θα επανέρχονται συνεχώς, μέχρι να τους κοπεί ο βήχας. Η άποψη των κομμουνιστών είναι ότι οι λύσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού πρέπει να αναζητηθούν προς άλλες κατευθύνσεις. Πρώτα και κύρια, με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα υγείας και των κλάδων που τον υπηρετούν. Με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου, ενιαίου, δωρεάν και καθολικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, αναπτυγμένου σε όλες τις βαθμίδες, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Ενα σύστημα, το οποίο θα τροφοδοτείται για τις δικές του ανάγκες από έναν κρατικό φορέα, που θα αναλάβει την παραγωγή σε φάρμακα, εφόδια και νοσοκομειακό υλικό. Ενα σύστημα, που θα στηρίζεται στη σχεδιασμένη ανάπτυξη των υποδομών του και σε ένα καλά αμειβόμενο και διαρκώς εξελισσόμενο προσωπικό. Ολα τα άλλα είναι μπαλώματα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ