Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπάρχει λύση για την ενέργεια

Η απελευθέρωση της ενέργειας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θα έχει τραγικές συνέπειες για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά. Εχουν ήδη αποφασιστεί νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ καθώς και η εκχώρηση λιγνιτωρυχείων, μονάδων παραγωγής και δικτύων σε επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η πολιτική υπηρετεί την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου, αφού έχει μετατρέψει την ενέργεια σε εμπόρευμα. Την ίδια στιγμή, οι λαϊκές ανάγκες, οι ανάγκες συνολικά της κοινωνίας, δεν μπορούν να καλυφθούν από μια τέτοια πολιτική. Ανάγκες όπως: φθηνή λαϊκή κατανάλωση, ασφάλεια της εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, μπορούν να διασφαλιστούν μόνο εάν πρώτες ύλες, μέσα παραγωγής, δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα είναι κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Μόνο αν ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους ανήκει σε ένα αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα ενέργειας, μηχανισμό της λαϊκής οικονομίας.

Ο ενιαίος κρατικός φορέας ενέργειας θα υπηρετεί ένα σύνολο στόχων και κριτηρίων όπως: Διασφάλιση της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών της κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας που στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής. Σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και κλάδων με μοχλό τον ενεργειακό τομέα. Στήριξη της αγροτικής και βιοτεχνικής παραγωγής με στόχο τη συνεταιριστική συγκεντροποίησή τους, την άνοδο της παραγωγικότητάς τους και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων της βιοτεχνίας. Εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης, η οποία θα ανεβάζει συνολικά το επίπεδο ζωής. Ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος. Μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και ανάπτυξη διακρατικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση, όταν και όπου προκύπτουν οι ανάλογες κοινωνικοπολιτικές προϋποθέσεις.

Κάτω από αυτούς τους όρους, ο κρατικός φορέας ενέργειας, απαλλαγμένος από τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους και τις αναπόφευκτες οικονομικές κρίσεις, θα μπορεί να επεξεργάζεται την ενεργειακή πολιτική με άξονες: Την αξιοποίηση εγχώριων πηγών. Τη συστηματική έρευνα για εξεύρεση νέων πηγών. Τη διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Και σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ καλεί σε μαζική αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της αναδιάρθρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα. Για να ανοίξει ο δρόμος των ριζικών ανατροπών στο επίπεδο της εξουσίας, προβάλλουμε τους διεκδικητικούς στόχους για φτηνό ρεύμα για το λαό, πλήρη - σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους του κλάδου, κρατική έρευνα για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, άμεση κατάργηση κάθε είδους κρατικής επιδότησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο, προστασία του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των κατοίκων. Απαιτούμε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα οξυμένα προβλήματα των νησιών και των ακριτικών περιοχών όπως της αναβάθμισης του δικτύου διανομής και των τοπικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Για να γίνει πραγματικότητα αυτή η αναγκαιότητα, απαιτείται να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο πολιτικό επίπεδο και να κερδίσει έδαφος η πολιτική του ΚΚΕ, για τη συγκρότηση ενός νικηφόρου λαϊκού μετώπου που θα διεκδικήσει την εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ