Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μελετήσουμε τις Θέσεις

Οι πύλες των προσυνεδριακών διαδικασιών για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος άνοιξαν. Με τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ στο «Ριζοσπάστη» της Κυριακής άρχισε τυπικά και ουσιαστικά η προσυνεδριακή διαδικασία. Μια διαδικασία εσωκομματική και δημόσια, με ουσιαστικό περιεχόμενο και συγκεκριμένο σκοπό. Την ολόπλευρη προετοιμασία του ΚΚΕ, ώστε το κορυφαίο για το Κόμμα και την εργατική τάξη πολιτικό γεγονός, όπως είναι το Συνέδριο, με τις αποφάσεις του, να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης της ταξικής πάλης και να δώσει νέα ακόμη πιο αποφασιστική ώθηση στην κατεύθυνση της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου.

Είναι μια διαδικασία σύνθετη από την άποψη των καθηκόντων και των ευθυνών που θέτει για όλους τους κομμουνιστές, τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ η πορεία προς το Συνέδριο, το ίδιο το Συνέδριο. Διαδικασία που αφορά την πιο υπεύθυνη συμμετοχή στη συζήτηση των Θέσεων, την πιο πλατιά διάδοσή τους στο λαό, την πιο υπεύθυνη συμβολή στη διαμόρφωση των αποφάσεων του Συνεδρίου, την εξασφάλιση της ολόπλευρης ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής ετοιμότητας, ώστε μετά το Συνέδριο να ριχτούμε με τη μεγαλύτερη ορμή, αποφασιστικότητα και ικανότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου.

Το πρώτο βήμα για τη διάδοση των Θέσεων της ΚΕ έγινε με την κυριακάτικη εξόρμηση του «Ριζοσπάστη». Απαιτείται όμως να φτάσουμε σ' όλους εκείνους τους ανθρώπους, σ' όλες εκείνες τις δυνάμεις που αντικειμενικά μπορούν και επιδιώκουμε να συσπειρωθούν στο μεγάλο λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο. Ζήτημα που με τη σειρά του απαιτεί από τους κομμουνιστές ικανότητα εκλαΐκευσης των Θέσεων, ώστε με την ακούραστη δουλιά τους να γίνουν όχι απλά κτήμα αυτών των ανθρώπων, αλλά η δύναμη που θα τους ωθήσει στη συσπείρωση γύρω από την πολιτική του Μετώπου. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι μόνο η γνώση των Θέσεων της ΚΕ πρώτ' απ' όλα από τους κομμουνιστές, αλλά και η αφομοίωσή τους, έτσι που να εξασφαλίζει την ικανότητα της πιο αποτελεσματικής δράσης στην κατεύθυνση συγκρότησης του Μετώπου.

Βασικό συστατικό στοιχείο της δουλιάς των κομμουνιστών, τόσο από την άποψη της συμβολής στην προσυνεδριακή διαδικασία, όσο και από την άποψη της δραστήριας δουλιάς μέσα στην εργατική τάξη και τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα με τις Θέσεις, είναι η μελέτη των Θέσεων. Με τη μελέτη των Θέσεων επιδίωξή μας πρέπει να είναι και η δουλιά για την ολόπλευρη γνώση των Προγραμματικών Θέσεων, της πολιτικής και των Θέσεων του Κόμματος σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Είναι άλλωστε μία διαρκής διαδικασία, ιδεολογικοπολιτικής προετοιμασίας και θωράκισης, που μπροστά στο 16ο Συνέδριο αποκτά ξεχωριστή σημασία. Αντικειμενικά, λοιπόν, η μελέτη των Θέσεων της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ συνδέεται και με την αφομοίωση του Προγράμματος του Κόμματος και των Αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου, σε συνδυασμό με τη γενίκευση της πείρας από τη δράση και τους αγώνες όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ολόκληρη αυτή η διαδικασία απαιτεί την πιο υπεύθυνη ατομική και συλλογική δουλιά, ώστε ολόκληρο το Κόμμα να βγει με το Συνέδριο ακόμη πιο δυνατό και ικανό στην εκπλήρωση των στόχων και των σκοπών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ