Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπίζνες με τα σκουπίδια

Πολύπλευρες αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών της Αττικής, στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών, αλλά και στο περιβάλλον, θα έχει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, που συναποφάσισαν κυβέρνηση και διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Η σχετική προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον ΕΣΔΚΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής, με την οποία ανατίθεται, για 25 χρόνια, σε επιχειρηματικούς ομίλους, η κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία τεσσάρων εργοστασίων, «περιμένει» την έγκρισή της από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, ώστε να είναι όλα έτοιμα από το νέο έτος.

Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων αναμένεται να κοστίσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ, που ο νόμος προβλέπει ότι θα μεταφερθούν αυτούσια στα λαϊκά στρώματα, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβληθούν. Παράλληλα, το κόστος λειτουργίας και διαχείρισης αναμένεται να υπετριπλασιαστεί, στραγγίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση είναι βέβαιο ότι απειλεί τους εργαζόμενους στον ΕΣΔΚΝΑ με νέες απολύσεις, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της διοίκησής του. Την ίδια ώρα, οι τεχνολογίες που επιλέγονται εκτός από πανάκριβες, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, είναι και επικίνδυνες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η, δε, ανακύκλωση οδηγείται στην κυριολεξία στην «πυρά», καθώς η μέθοδος της βιοξήρανσης που προκρίνεται, φέρνει από το παράθυρο την καρκινογόνα καύση. Εχει επίσης σημασία να υπογραμμίσουμε ότι η διαχείριση του 90% των απορριμμάτων της Αττικής θα εξακολουθήσει να γίνεται στο ασφυκτικά βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο. Για τις εξελίξεις αυτές σημαντικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και των αιρετών των αντίστοιχων κομμάτων και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξαν και μέσα στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με κατεύθυνση το ξεπούλημά τους σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ έχει κάνει σαφές ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί ολοκληρωμένα να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων, που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα με βάθρο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες: Την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, την επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας, την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών, όλα αυτά με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα κατασκευών που θα υλοποιεί τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής. Αντίστοιχη εξειδίκευση να γίνει σε περιφερειακό επίπεδο, προβάλλοντας, ιδιαίτερα για την Αττική, την ανάγκη για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων και την αναζήτηση νέων υποψήφιων χώρων και σε εκτός Αττικής περιοχές.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να παλέψουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, η επίθεση αυτή που δέχονται δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη επίθεση ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενάντια στο λαϊκό εισόδημα, στην υγεία του λαού, στη μόρφωση των παιδιών τους και στο περιβάλλον που ζουν, αστικό και φυσικό, με κεντρικό στόχο την υποστήριξη των κερδών του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ