Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ωμοί και κυνικοί

Αποκαλυπτική της ωμότητας και του κυνισμού, με την οποία τα κόμματα του κεφαλαίου πασχίζουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντά του, ήταν η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στη Λιβύη. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπερασπίστηκαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση και συναγωνίστηκαν μεταξύ τους σε όρκους πίστης στο διεθνές ιμπεριαλιστικό δίκαιο, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις αποφάσεις πολιτικοστρατιωτικών οργανισμών του κεφαλαίου, όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός αναπαρήγαγε το φαιδρό επιχείρημα ότι η χώρα δε συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, όταν η κυβέρνηση, όπως και στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν, συνδράμει την ιμπεριαλιστική συμμαχία με τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα της χώρας, απ' όπου εφορμούν τα πολεμικά αεροσκάφη και πλοία για να μακελέψουν το λαό της Λιβύης.

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι εκπληρώνει «συμβατικές υποχρεώσεις» προς τους «συμμάχους» της, στο πλαίσιο της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, πρέπει να απαντηθεί οργισμένα από το λαό. Ο πόλεμος στη Λιβύη γίνεται για τα πετρέλαια και τις άλλες ενεργειακές πηγές. Το μονοπωλιακό κέρδος είναι αυτό που επιβάλλει αλλαγή φρουράς στην καπιταλιστική διαχείριση της Λιβύης και γι' αυτό οι παλιοί σύμμαχοι του Καντάφι γίνονται τώρα λυσσασμένοι διώκτες του. Δεν καίγονται για το λαό, ο οποίος είναι και ο μόνος υπεύθυνος με την πάλη του να διαμορφώσει τους αναγκαίους συσχετισμούς στο εσωτερικό της χώρας και να καθορίσει ο ίδιος την τύχη του.

Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, και στην περίπτωση της Λιβύης, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει: Το μίσος των καπιταλιστών για το δικαίωμα ενός λαού να διαμορφώνει το μέλλον του, είτε με τα όπλα, είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή αυτός επιλέξει. Αυτός είναι ο θεμέλιος λίθος του «δίκαιου» που υπερασπίζεται η κυβέρνηση, η οποία, με δοσμένη την υποδεέστερη θέση της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, συμμετέχει στον πόλεμο για να πάρει κομμάτι από την πίτα για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας. Το ίδιο επιδίωκε και σε καιρό ειρήνης, όταν έκανε συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ με το καθεστώς Καντάφι. Πιο κυνική ως προς αυτό είναι η ΝΔ, ο αντιπρόεδρος της οποίας είπε στη Βουλή ότι η συμμετοχή της χώρας στη σφαγή του λιβυκού λαού είναι επιβεβλημένη και πρέπει να εξαργυρωθεί προς όφελος της ντόπιας αστικής τάξης, όταν έρθει η ώρα να μοιραστεί η λεία.

Συμπληρωματική στην προπαγάνδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι και η θέση του ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος ρητορεύει ψεύτικα εναντίον των ΗΠΑ, για να κρύψει ότι υπηρετεί και αυτός τα μονοπώλια. Το κόμμα του είναι αυτό που καλούσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ισχυρότερα ανταλλάγματα για τη συμμετοχή της στον πόλεμο. Οι εξελίξεις αποτελούν κόλαφο και για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λιβανίζει το ρόλο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και προσπαθεί να την παρουσιάσει σαν το «αντίπαλο δέος» στην επιθετικότητα των ΗΠΑ. Μπροστά στο συντελούμενο έγκλημα, ο λαός πρέπει να γίνει ακόμα πιο αυστηρός κριτής κάθε πολιτικής δύναμης, να καθίσει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, η ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι όρος αναγκαίος για να πληρώσουν τα κόμματα του κεφαλαίου τη συμμετοχή τους στον άδικο πόλεμο και τη συμμαχία για το τσάκισμα του λαού με αλλεπάλληλα μέτρα που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ