Τρίτη 17 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Κούρεμα» για την πλουτοκρατία

Συγκυβέρνηση και τρόικα ανάγουν αποπροσανατολιστικά σε μείζον ζήτημα την έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Προσπαθούν να καταστήσουν το λαό συμμέτοχο στην ανησυχία μερίδων της πλουτοκρατίας για το ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει περισσότερα στα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές της. Η κυρίαρχη προπαγάνδα, μάλιστα, επιχειρεί να δώσει δραματικούς τόνους στις διαβουλεύσεις, για να εκβιάσει τη συμπάθεια του λαού στην κυβέρνηση, η οποία, όπως ισχυρίζεται, θέλει να μειώσει όσο γίνεται περισσότερο το χρέος, για να απαλύνει δήθεν το βάρος της αποπληρωμής του. Κρύβουν ότι δανειστές και δανειζόμενοι στέκονται στην αντίπερα όχθη των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων και πως η διαπραγμάτευση από την πλευρά της συγκυβέρνησης γίνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου συνολικά και όχι του λαού. Στόχος με το «κούρεμα» είναι η λιγότερη χασούρα από την κρίση.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το «κούρεμα» τίθεται σαν προϋπόθεση για το νέο μνημόνιο, τα νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα παζάρια ολοκληρωθούν, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν την απαλλαγή τους από μέτρα που πάρθηκαν στο όνομα του χρέους, ούτε αναβολή όσων προγραμματίζονται από εδώ και πέρα. Τα αντεργατικά μέτρα είναι προαποφασισμένα μέτρα, για να εξασφαλίσουν φθηνότερη εργατική δύναμη στα μονοπώλια, προκειμένου να μπορούν να κερδοφορούν γοργά και πολλαπλάσια σε συνθήκες ανάκαμψης από την κρίση, που θα είναι αναιμική. Καμιά σχέση δεν έχουν με την αντιμετώπιση του χρέους.

Τα παζάρια για το «κούρεμα» και η νέα δανειακή σύμβαση καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά με αυτά του κεφαλαίου. Γι' αυτό και δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην προπαγάνδα των εκβιασμών, να υποταχθούν στην πολιτική σφαγής τους. Χαμένοι από χέρι είναι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αν με τη συμμαχία και την πάλη τους δεν ανατρέψουν την αστική πολιτική και εξουσία. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι, που εθελοντικά δέχονται να καταστρέψουν μέρος από το κεφάλαιο που κρατούν με τη μορφή ελληνικών ομολόγων, δεν πρόκειται συνολικά να βγουν χαμένοι. Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές τράπεζες. Το «κούρεμα» θα δρομολογήσει εξελίξεις που θα επιταχύνουν τη συγκέντρωση και θα κάνουν τράπεζες και μονοπώλια πιο επιθετικά ενάντια στους εργαζόμενους. Αλλωστε, τα ταμεία της ΕΕ θα στηρίξουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με έξτρα κεφάλαια, δίπλα στα δεκάδες δισ. ευρώ που έχουν απομυζήσει από το ελληνικό κράτος με χρηματοδότηση και εγγυήσεις.

Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί μαζί με την πλουτοκρατία για το αν θα πετύχει το «κούρεμα» και τη νέα δανειακή σύμβαση, γιατί το χρέος δεν είναι δικό του και από την όποια ενδοκαπιταλιστική συμφωνία δεν πρόκειται να ωφεληθεί ο ίδιος. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να έχουν τα μάτια τους καρφωμένα στα μέτρα και στην πολιτική που τα επιβάλλει, με όχημα και το «κούρεμα» του χρέους και το δάνειο. Εκεί να στρέψουν τα πυρά τους, οργανωμένα και ταξικά, με συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και ορμητήρια τους τόπους δουλειάς. Να παλέψουν για εμπόδισμα των μέτρων, συσπειρώνοντας δυνάμεις για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, για μονομερή διαγραφή του χρέους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ