Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνάντηση μεγάλης σημασίας

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία παίρνει «σάρκα και οστά» σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη. Οι εργασίες της Βαλκανικής Συνάντησης Κομμάτων και Κινημάτων, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλες τις χώρες που συνθέτουν τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, φιλοδοξούν να αποτελέσουν το έναυσμα για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης των λαϊκών κινημάτων ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού. Η ανάγκη για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συνάντησης πηγάζει από την ίδια την πραγματικότητα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή. Η Βαλκανική Χερσόνησος την τελευταία δεκαετία μεταβλήθηκε σε ένα απέραντο πεδίο πολεμικών συγκρούσεων. Πάνω σε τούτο τον τόπο η Νέα Τάξη ξεδίπλωσε και ανέπτυξε τις πιο βρώμικες μεθόδους της. Πόλεμοι, επεμβάσεις, γενοκτονίες, αλλαγή συνόρων και χιλιάδες ανθρώπινα καραβάνια προσφύγων ήταν τα «επιτεύγματα» της ΝΑΤΟικής επέλασης στα Βαλκάνια. Η Ευρωατλαντική συμμαχία προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα... αυτοκρατορία τρόμου και καταδυνάστευσης των λαών της περιοχής.

Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από εκείνους τους μήνες που γίναμε μάρτυρες της ιμπεριαλιστικής κτηνωδίας. Οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά απ' αυτούς δεν επιτρέπουν σε κανέναν απ' εμάς να «τρέφει» ψευδαισθήσεις. Το ΝΑΤΟ έχει μετατρέψει τα Βαλκάνια σ' ένα απέραντο στρατόπεδο, δημιουργώντας βάσεις ακόμα και με πυρηνικά όπλα, σε κάθε γωνιά του... Τη στρατιωτική τους παρουσία, μάλιστα, οι ιμπεριαλιστές φρόντισαν να τη... νομιμοποιήσουν. Με συνένοχους τις κυβερνήσεις των βαλκανικών κρατών συνυπέγραψαν το περιβόητο «Σύμφωνο για τη Σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», θεσμοθετώντας ουσιαστικά έτσι το «δικαίωμα», να επεμβαίνουν στα εσωτερικά των χωρών. Αν σ' αυτή τους τη «διείσδυση» δε συναντήσουν ένα αντίπαλο δέος ικανό να τους αντιπαλέψει, τα αποτελέσματα θα είναι δυσοίωνα, για ολόκληρη την περιοχή.

Σήμερα παρά ποτέ, η ανάγκη αποφασιστικών βημάτων συντονισμού, όλων εκείνων που αντιστέκονται στο ΝΑΤΟ και στην πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή μας, είναι επιτακτική. Η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια δημιουργεί, αντικειμενικά, την ανάγκη κοινής δράσης των λαών. Η συγκεκριμένη συνάντηση είναι πεδίο προβληματισμού, διαλόγου, αλλά και χώρου ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα στους αντιπροσώπους των κομμάτων και των κινημάτων που θα πάρουν μέρος. Εξάλλου, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα κυρίως στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, το αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα πρωτοστάτησε σε μια σειρά από αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις και κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του πολλές μαζικές οργανώσεις, που αντέδρασαν στις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου. Η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους λαούς ίσως να αποτελεί και την καλύτερη παρακαταθήκη για τις επόμενες αγωνιστικές κινήσεις τους.

Οταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις έναν πανίσχυρο εχθρό, χρειάζεται να ενεργοποιήσεις και την τελευταία σου εφεδρεία. Χρειάζεται να αναπτύξεις ένα πολύμορφο κίνημα σε όλες τις βαλκανικές χώρες, έτοιμο να υψώσει το ανάστημά του στα επόμενα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ενα κίνημα που πρέπει να συνδέσει τον αγώνα του για εθνική κυριαρχία με την αντιμετώπιση των οξυμένων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων των εργαζομένων. Οι λαοί των Βαλκανίων σύμμαχο σ' αυτό τους τον αγώνα έχουν την πλούσια ιστορική τους εμπειρία. Ο ενωμένος τους αγώνας ανέτρεψε πολλές αυτοκρατορίες και νίκησε πολλούς φιλόδοξους ιμπεριαλιστές...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ