Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι «συνταγές» του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - ο γνωστός ιμπεριαλιστικός οργανισμός - έκανε για μια ακόμη φορά το καθήκον του, απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Εχουμε υπόψη μας το «ραπόρτο» που συνέταξαν οι επιθεωρητές του ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που έκαναν για να διαπιστώσουν τη σημερινή κατάσταση, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Με το «ραπόρτο» αυτό οι ελεγκτές του ΔΝΤ, εκτός από τα «εύσημα» που απένειμαν στην κυβέρνηση Σημίτη (επειδή εφάρμοσε τα μέτρα και πολιτικές που υπέδειξε πέρσι το Ταμείο και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και ιδρύματα), έδωσαν και νέες «συνταγές» για την οικονομική πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί ώστε να... προκόψει η ελληνική οικονομία.

Με το κείμενο «Συμπεράσματα της Αποστολής» υπέδειξαν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επιδιώξει:

Πρώτο, την «εξυγίανση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με μέτρα και πολιτικές που θα οδηγούν όχι απλά στην υποβάθμισή του (αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με παράλληλη μείωση των συντάξεων), αλλά και στην ιδιωτικοποίησή του. Δε διστάζουν να χαρακτηρίσουν «ευπρόσδεκτα» τα σχέδια της κυβέρνησης Σημίτη «για μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» και επαναφέρουν τις γνωστές θέσεις Σπράου (που είναι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο ΔΝΤ) για την ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος με την καθιέρωση «συμπληρωματικών συντάξεων».

Δεύτερο, τη «θεραπεία» του ισχύοντος συστήματος δημόσιας υγείας με δραστική περικοπή των κονδυλίων που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε τα νοσοκομεία και οι άλλοι φορείς υγειονομικής περίθαλψης να λειτουργούν με βάση την «ανταποδοτικότητα»...

Τρίτο, την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, με μέτρα, όπως μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, μεγαλύτερη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και πιο... δυναμικές προσεγγίσεις στο θέμα της «απελευθέρωσης» των αγορών.

Τέταρτο, την περικοπή των δαπανών για μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, με το επιχείρημα ότι «οι αυξήσεις το 2000 είναι αρκετά υψηλότερες απ' ό,τι στο σύνολο της οικονομίας».

Πέμπτο, το «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε περισσότερες εταιρίες, προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή της με το μέθοδο της... σαλαμοποίησης.

Ηφιλοσοφία των νεοφιλελεύθερων προτάσεων - «συνταγών» που διατύπωσαν με το «ραπόρτο» τους οι ελεγκτές του ΔΝΤ, είναι ταυτόσημη με τη φιλοσοφία και την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα προτεινόμενα από το ΔΝΤ μέτρα (ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, μισθολογική πολιτική, φοροελαφρύνσεις και άλλα προνόμια για τις επιχειρήσεις) σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζονται ή η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να τα εφαρμόσει, αφού πολλά από τα μέτρα έχουν πάρει τη μορφή νομοσχεδίου. Απλά, με τη διατύπωση των συγκεκριμένων προτάσεων, το ΔΝΤ βάζει πλάτες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να προχωρήσει μια ώρα νωρίτερα στην εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Βλέπετε, η κυβέρνηση Σημίτη είχε μιλήσει για τερματισμό των θυσιών, μόλις η Ελλάδα ενταχθεί στην ΟΝΕ. Καθώς όμως σε περίπου ένα μήνα η Ελλάδα θα ανέβει στο «12ο» βαγόνι της «ΟΝΕ» - άρα θα έπρεπε να τερματιστούν και οι θυσίες για το λαό - η κυβέρνηση έχει ανάγκη υποδείξεων και «πιέσεων» και από το ΔΝΤ για να δικαιολογήσει την εμμονή της στη συνέχιση και σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λόγος, τώρα, ανήκει στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα που υφίστανται τις συνέπειες της πολύχρονης και πολύμορφης αντιλαϊκής πολιτικής. Στο χέρι τους είναι να βάλουν - με το συντονισμό της πάλης τους και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους - φρένο στα αντιλαϊκά σχέδια των κυβερνώντων και των συνοδοιπόρων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ