Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα μέτρα δε θα περάσουν

Εναν πόλεμο σε πολλά μέτωπα διεξάγει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να υλοποιήσει μια βαθιά αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, αναιρώντας δικαιώματα και κατακτήσεις, όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και όλου του λαού. Προωθούνται ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, για την υγεία, για τη δημόσια διοίκηση, εφαρμόζονται οι αντιδραστικές αλλαγές στην παιδεία και σύντομα «ανοίγει» το ασφαλιστικό. Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός στοιχειοθετεί μια ακόμη περίοδο λιτότητας, αποτελεί εγγύηση εξαθλίωσης. Ταυτόχρονα, υλοποιείται εδώ και χρόνια μια πολιτική, που πλήττει τα δικαιώματα των συνταξιούχων, των αγροτών και των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Παλιές και νέες ρυθμίσεις σμίγουν σε ένα πλαίσιο ασφυκτικό και επώδυνο για τα λαό. Η επίθεση έχει αρχίσει και κανείς δεν μπορεί να μείνει «ουδέτερος». Κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ευρωπαϊκή Ενωση οραματίζονται και κοπιάζουν για ένα μεσαίωνα εργασιακό, μα και κοινωνικό.

Από αυτήν την άποψη, ο επιβεβλημένος αγώνας δεν μπορεί παρά να δοθεί ενάντια στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής για την ανατροπή της. Συνακόλουθα, αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να δοθεί «αυτόνομα», από δυνάμεις σκόρπιες που θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίζουν τις ανατροπές που τους αφορούν άμεσα. Και καθώς τα διάφορα νομοσχέδια και οι άλλες ρυθμίσεις βρίσκονται κοντά στην ψήφιση ή πλησιάζουν γοργά, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την ένταση και το χρόνο του αγώνα: Πρέπει να είναι άμεσος, να έχει συνέχεια και διαρκή κλιμάκωση, να είναι συσπειρωτικός και ενωτικός, ώστε να είναι και ισχυρός. Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη, και είναι, να περάσει τα αντεργατικά μέτρα και κάθε άλλο μέτρο, στο οποίο έχει καταλήξει. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν τα αντεργατικά μέτρα, αλλά και συνολικά τις ρυθμίσεις που χειροτερεύουν τη ζωή τους. Το έδειξαν με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 10 Οκτώβρη, με τη μαζικότητα του παλλαϊκού συλλαλητηρίου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, το δείχνουν με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, το δείχνουν και στις περιοδείες που γίνονται από κλιμάκια του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς.

Η σύγκρουση είναι δεδομένη και το αποτέλεσμά της εξαρτάται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους. Τα αντεργατικά μέτρα μπορούν να αποκρουστούν, το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Μένουν λίγες μέρες ακόμη για την πανεργατική απεργία στις 7 Δεκέμβρη. Κάθε ένας εργαζόμενος ξεχωριστά επωμίζεται ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του. Η ανταπόκριση στο αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων είναι καθοριστική. Κάθε χώρος δουλιάς πρέπει να γίνει «οχυρό» πάλης ενάντια στα μέτρα. Κάθε σωματείο πρέπει ενεργητικά να δουλέψει για τη συμμετοχή στην απεργία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οι εργαζόμενοι ενωμένοι αποτελούν το μόνο αντίπαλο δέος στην κυβέρνηση και τους κεφαλαιοκράτες.

Η χώρα πρέπει να «νεκρώσει», όπως και η κυβερνητική πολιτική. Χρόνια πριν, σε πολλές εργατικές γειτονιές σε όλη τη χώρα, οι εργάτες που πήγαιναν κάθε πρωί στη δουλιά σχημάτιζαν ανθρώπινα «ποτάμια». Αυτά τα «ποτάμια» πρέπει να ξανακυλήσουν τη μέρα της απεργίας και να συνενωθούν σε έναν αγωνιστικό «χείμαρρο», που θα παρασύρει στο πέρασμά του κάθε μέτρο σε βάρος τους, κάθε πολιτική που θέλει να τους καταδικάσει στη σύγχρονη δουλεία, κάθε συσχετισμό που υπονομεύει την αντίσταση της εργατικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ