Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πανεργατική υπόθεση η απεργία

Τούτη η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 7 Δεκέμβρη έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Από την επιτυχία της εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και η πολύτιμη συμβολή της στην εξέλιξη της πραγματικότητας που διαμορφώνουν κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες για το μέλλον της εργατικής τάξης. Φυσικά, δεν κρίνονται τα πάντα από μια κινητοποίηση. Μπορεί όμως να προσφέρει πολλά στην πορεία του αγώνα, στο στόχο του και στους συντελεστές του. Μπορεί να στείλει σε κάθε κατεύθυνση το μήνυμα της ανερχόμενης πάλης ενάντια στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου.

Η συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή αρχίζει σήμερα. Η κυβέρνηση επιμένει αταλάντευτα σε μια πολιτική δυσβάσταχτη για τους εργαζόμενους. Τα μέτρα που προωθεί μέσα από το νομοσχέδιο - τερατούργημα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρά. Ισχυροποιούν μια δοσμένη βάση για μεγαλύτερες ανατροπές, αφαίρεση δικαιωμάτων, ένταση της εκμετάλλευσης. «Νομιμοποιούν» μια πραγματικότητα που σήμερα, εκεί που κυριαρχεί, έχει τα στοιχεία της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της καπιταλιστικής ασυδοσίας και της παρανομίας. Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να περάσουν, το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί πια να μην εναντιώνεται στην ένταση της εκμεταλλευτικής πολιτικής, δεν έχει τέτοιο δικαίωμα και στην πράξη κανένας δεν το κάνει.

Ηδιάθεση των εργαζομένων έχει εκφραστεί με τη συμμετοχή τους στην προηγούμενη πανεργατική απεργία, στις 10 Οκτώβρη, αλλά και με τη συμμετοχή τους στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στα τέλη Νοέμβρη, οι οποίες είχαν έναν ευρύτερο χαρακτήρα αντίστασης στις επιλογές της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας, στη δημόσια διοίκηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην παιδεία. Είναι πια ορατό ένα μέτωπο που αντιστρατεύεται αυτή την πολιτική. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την έκφρασή του και στις 7 Δεκέμβρη.

Πρώτα απ' όλα είναι θέμα των εργαζομένων η επιτυχία αυτής της απεργίας. Η δύναμη υπάρχει. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να αντισταθεί στην ενωμένη και μαζική πάλη των εργαζομένων και του λαού. Κανένα μέτρο δεν μπορεί να σταθεί όταν η εργατική τάξη το απορρίπτει. Και ποιος εργαζόμενος μπορεί να δεχτεί το 12ωρο, το μικρό μισθό που τον καταδικάζει στη μιζέρια, τη δυνατότητα του αφεντικού να απολύει πιο εύκολα και περισσότερο, τη μερική απασχόληση που συνδυάζεται με την «απασχολησιμότητα» και μοιράζει μια δουλιά και ένα μισθό στα δυο και στα τρία; Ποιος είναι αυτός που θα πει «ναι» στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που κι αυτές από τον ιδρώτα του βγαίνουν;

Το κάλεσμα της απεργίας πρέπει να φτάσει παντού. Δεν πρέπει να υπάρξει χώρος δουλιάς, όσο μικρός κι αν είναι, γειτονιά, κατάστημα, που να μη φτάσει το μήνυμα της απεργίας. Δεν πρέπει να υπάρξει σωματείο, συνδικάτο, που να μην οργανώσει τη δράση του για την επιτυχία της απεργίας. Χρειάζονται παντού απεργιακές επιτροπές αγώνα. Η ερχόμενη Πέμπτη πρέπει να είναι μια μέρα «κόλαση» για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να υποχωρεί συνεχώς μπροστά σε μια δύναμη που τρέφεται από την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευσή του. Δεν μπορεί να κάνει συνεχώς παραχωρήσεις, προάγγελους νέων παραχωρήσεων. Δεν μπορεί να εμπιστεύεται δυνάμεις που διαπραγματεύονται πόσα θα του κλέψουν κάθε φορά, όπως κάνουν συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που αρνούνται να καταδικάσουν και να ζητήσουν την καταψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου. Οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστές και τα συνδικάτα που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα αυτές τις μέρες για την επιτυχία της απεργίας. Αυτός ο αγώνας μπορεί και πρέπει να έχει αποτέλεσμα. Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, γιατί είναι τα δικαιώματα όλων που αμφισβητούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ