Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο διεθνισμός στο Συνέδριο

Προ των πυλών του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ που ανοίγουν αύριο Πέμπτη, του κορυφαίου για την εργατική τάξη της Ελλάδας πολιτικού γεγονότος. Ενός ακόμη σταθμού για νέα εφόρμηση προς τα μπρος της δικής της συνειδητής ταξικής πάλης, για τα δικά της συμφέροντα, τους δικούς της ιστορικούς σκοπούς. Σαν το γεγονός που σημαδεύει την κοινή της πάλη με τους συμμάχους της, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, στην προοπτική του μεγάλου λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης.

Η καρδιά της εργατικής τάξης της Ελλάδας, τούτες τις μέρες χτυπά στους ρυθμούς των εργασιών των κομμουνιστών, που μετά από ένα τετράμηνο γόνιμης δημιουργικής δουλιάς, θα ολοκληρωθούν στις μέρες του Συνεδρίου, με τις αποφάσεις του. Αποφάσεις, οι οποίες θα εξοπλίσουν στις τωρινές συνθήκες το εργατικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα με τη δύναμη της προοπτικής του άλλου δρόμου εξέλιξης, του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.

Αλλά η ταξική πάλη της εργατικής τάξης, των οργανωμένων στο Μέτωπο λαϊκών δυνάμεων, δεν είναι μονάχα εθνική, αν και πρωταρχικά είναι τέτοια. Είναι ταυτόχρονα και διεθνής. Οχι μόνο από την άποψη της έντασης της καπιταλιστικής διεθνοποίησης και της ολοένα και πιο βαθιάς διαπλοκής του κεφαλαίου στην Ελλάδα με τα διεθνικά μονοπώλια.

Οχι μόνο γιατί η άρχουσα τάξη της Ελλάδας συμμετέχει ενεργά και δραστήρια στην προώθηση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από τη συνεχιζόμενη εντατικά ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ένταση της διεθνοποιημένης δράσης του κεφαλαίου, η ενιαία στρατηγική του διεθνούς ιμπεριαλισμού ενάντια στα λαϊκά κινήματα, απαιτεί ενιαία στρατηγική απέναντί του από το διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Απαιτεί την κοινή δράση των κομμουνιστών όλων των χωρών ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο.

Απαιτεί από τους Κομμουνιστές της Ελλάδας την ανάπτυξη της δικής τους, ολοένα και πιο αποτελεσματικής, δράσης για την κατάκτηση των στόχων του κινήματος, που θα συμβάλουν στην ευόδωση των σκοπών της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της στην Ελλάδα. Που θα συγκροτούν τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία ενάντια στην πολιτική και την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Η επιτυχία αυτής της πάλης θα τροφοδοτεί το διεθνές εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα των λαών, με νέα δύναμη και ορμή ενάντια στο διεθνή ιμπεριαλισμό. Θα συμβάλλει πολλαπλασιαστικά στη διεθνή επαναστατική δράση. Και αντίστοιχα, βεβαίως, οι επιτυχίες του κινήματος σ' άλλες χώρες θα τροφοδοτούν με τη δική τους δύναμη το κίνημα στην Ελλάδα.

Είναι η δύναμη του προλεταριακού διεθνισμού, που στην πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της αποτελεί βασικό επαναστατικό όπλο, προκειμένου να εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή. Αλλωστε, το ΚΚΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού και κοινής δράσης στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έχει φιλοξενήσει διεθνείς συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων στα πλαίσια της διενθιστικής του δράσης, έχει συμμετάσχει σε ανάλογες που οργάνωσαν άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα.

Από τη διεθνιστική σκοπιά, λοιπόν, το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, κάθε Συνέδριό του στις συνθήκες που πραγματοποιείται, όπως άλλωστε τα Συνέδρια των Κομμουνιστικών Κομμάτων, έχει τη δική του σημασία. Που εκφράζεται και από την ανταπόκριση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων και άλλων διεθνών οργανώσεων, 87 συνολικά, απ' όλο τον κόσμο, που έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο του ΚΚΕ. Γεγονός που με τη σειρά του έχει τη δική του συμβολή στην κοινή πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο, αφού είναι μια σημαντική ευκαιρία διαλόγου και ανταλλαγής εμπειριών για τον κοινό σκοπό. Γιατί στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και στη «νέα τάξη», η απάντηση είναι: «ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ