Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πατριωτικό κάλεσμα

Πατριωτικό κάλεσμα αντίστασης στην πολιτική της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε υπερεθνικούς καπιταλιστικούς μηχανισμούς, πολιτική η οποία πλέον αποκτά και συνταγματική θεμελίωση με την προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, απευθύνουν οι αντιστασιακές οργανώσεις, καλώντας στη σημερινή συγκέντρωση, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, όπου, επίσης, η ΚΝΕ καλεί τους νέους να δείξουν δυναμικό «παρών». Εξάλλου, σήμερα το πρωί, ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος.

Μια συζήτηση, που γίνεται άρον - άρον, υποβαθμίζοντας τη σημασία του όλου ζητήματος, σε επίπεδο μιας επιμέρους τροπολογίας ενός κάποιου ...νόμου. Η στάση αυτή δεν είναι τυχαία, αντανακλά τη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις κυρίαρχες επιλογές και στην κατά καιρούς εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων είτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση είτε στο ΝΑΤΟ, αφού έτσι επιτάσσουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα της τάξης την οποία υπηρετούν αυτά τα κόμματα. Το εν λόγω άρθρο αποτελεί τον πυρήνα της αναθεώρησης και με την προωθούμενη αλλαγή θεσμοθετείται η υπεροχή των αποφάσεων, των οδηγιών και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έναντι του ελληνικού Συντάγματος. Δηλαδή, το ελληνικό Σύνταγμα, εάν τελικά περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 28, αποκτά το σπέρμα της αυτοαναίρεσης, καθώς η διαδικασία της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», η οποία πλέον γίνεται και συνταγματική επιταγή, τίθεται υπεράνω Συντάγματος και, συνεπώς, ακυρώνεται σταδιακά η εθνική κυριαρχία.

Γιατί δε νοείται εθνική κυριαρχία, όταν δεν υπάρχει πολιτική κυριαρχία, όταν ο θεμελιώδης νόμος ενός κράτους που είναι το Σύνταγμα τίθεται υπό περιορισμό, στην προκειμένη περίπτωση τίθεται υπό τους περιορισμούς που θέτει η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Την ίδια ώρα, η Βουλή, που συζητάει σήμερα και θα αποφασίσει σχετικά με την εν λόγω αναθεώρηση, στην ουσία, καλείται να ανοίξει το δρόμο για την υποβάθμισή της, αφού η υπεροχή του κοινοτικού Δικαίου θα οδηγήσει, σε τελική ανάλυση, στην κατάργησή της ως νομοθετικού σώματος και στη μετατροπή της σε πρωτοκολλητή των Βρυξελλών.

Η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί προσκλητήριο αντίστασης, που ξεκινάει από παλιά και φθάνει πολύ μακριά στο μέλλον. Η αντιδραστική αναθεώρηση του άρθρου 28 αποτελεί πρόκληση στην ιστορία και το μέλλον του ελληνικού λαού. Η θεσμοθέτηση της υπονόμευσης της εθνικής ανεξαρτησίας και της εν λευκώ εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι μια υπόθεση, που θα τη βρίσκουμε όλο και περισσότερο μπροστά μας από δω και μπρος. Είναι το γενικό πλαίσιο, στο οποίο θα κινούνται όλες οι αντιδραστικές ανατροπές που προωθούνται σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού και έχουν ως σημείο αναφοράς τις εντολές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και τα αντιδημοκρατικά κατασκευάσματα, όπως είναι η Σένγκεν, που όλα αυτά αποκτούν πλέον χαρακτήρα συνταγματικής επιταγής.

Ο μόνος που μένει έξω από όλα αυτά είναι ο λαός, τον οποίο και κατ' εξοχήν αφορούν. Ποτέ ο ελληνικός λαός δεν έχει ρωτηθεί και δεν έχει τοποθετηθεί με δημοψήφισμα για το αν συμφωνεί με την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας του. Ωστόσο, ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά, έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την αντίθεσή τους σήμερα με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση και από αύριο, καθώς το θέμα θα είναι έτσι και αλλιώς ανοιχτό και θα το συναντάμε με κάθε ευκαιρία, ενισχύοντας ένα κίνημα ανυπακοής, απειθαρχίας και αντίστασης στις επιλογές της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», την οποία καμία συνταγματική αναθεώρηση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ