Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο δρόμο για το δίκιο

Το σύνθημα του αγώνα κόντρα στην αντιδραστική λαίλαπα που ετοιμάζει η κυβέρνηση - και με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - με την ανοχή, αν όχι την ανοιχτή βοήθεια του συναινετικού μπλοκ των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, αντηχεί απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα. Στο επίκεντρο του αγώνα σήμερα είναι το κεφαλαιώδες ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, η υπεράσπισή της ως κοινωνικό δικαίωμα και βασικό στοιχείο της ανάπτυξης, αλλά και η προβολή από ταξική βάση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών της εργατικής και γενικότερα λαϊκής οικογένειας.

Χτες ξεκίνησε μαζικά και μαχητικά η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Σήμερα τη σκυτάλη παίρνει η Αθήνα και συνολικά στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν 42 συνολικά πόλεις. Είναι μια προσπάθεια που έχει μεγάλη αξία σήμερα γιατί αυτό που πρώτα και κύρια απαιτείται δεν είναι οι φραστικές διακηρύξεις αλλά η καθημερινή, η πρακτική οργάνωση της λαϊκής πάλης. Είναι όμως και μια απάντηση στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, υπηρέτης της άρχουσας τάξης, να βάλει στο γύψο το δικαίωμα του λαού στη διαδήλωση, με το σχετικό νόμο που ετοιμάζει, αλλά και στην προσπάθεια καταστολής του λαϊκού κινήματος με το νέο τρομονόμο, που είδε το φως της δημοσιότητας προχτές.

Γι' αυτό το μήνυμα είναι ένα: Ολοι στο δρόμο. Οι κομμουνιστές μαζί με άλλους πολλούς λαϊκούς αγωνιστές, μέσα από τις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με τις Επιτροπές Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση που εξαπλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, δίνουν εδώ και καιρό τη μάχη της ενημέρωσης των λαϊκών στρωμάτων σε πόλεις και χωριά, σε τόπους δουλιάς. Οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις δε μιλάνε μόνο σήμερα. Είχαν καταγγείλει το στημένο «κοινωνικό» διάλογο που κατέληξε τελικά στην αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων και σήμερα κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου για το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Καλούν τους εργαζόμενους να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις κατακτήσεις που αποκτήθηκαν από τους αγώνες του λαϊκού κινήματος με θυσίες και αίμα. Οχι μόνο να υπερασπιστούν το δημόσιο, κοινωνικό και καθολικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και με την πάλη τους να επιβάλλουν μέτρα σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Πρέπει σήμερα να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης αφορά όλους. Η αξιοπρεπής σύνταξη για όλους τους εργαζόμενους, ένα σύγχρονο σύστημα υγείας, δημόσιο και δωρεάν, οι αναβαθμισμένες παροχές κοινωνικής πρόνοιας είναι ενιαίο σύνολο, που απαιτείται να γίνει το κέντρο της πάλης των λαϊκών στρωμάτων. Είναι αγώνας ζωής για όλες τις γενιές και γι' αυτές που έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής (και στις θυσίες τους εν πολλοίς χρωστάμε τις σημερινές κατακτήσεις) και για τις νέες γενιές που βλέπουν να διαγράφεται μπροστά τους ένας «εκσυγχρονισμένος» εργασιακός μεσαίωνας με κυρίαρχο μοντέλο αυτό του απασχολήσιμου.

Η μάχη ξεκίνησε και πρέπει να δοθεί με μεγαλύτερη μαχητικότητα από ποτέ. Κάθε άνθρωπος με στοιχειώδη αξιοπρέπεια στη ζωή, έχει θέση στα μετερίζια του σημερινού αγώνα και αυτών που έρχονται. Οι εργάτες, αγρότες, μικροεπαγγελματίες πρέπει να ορθώσουν το δικό τους μέτωπο στην ενιαία και πολυμέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, που θέλει προκειμένου να πολλαπλασιάσει τα υπερκέρδη του, να σαρώσει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων. Το δίκιο των πολλών θα κριθεί μόνο στο δρόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ