Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγωνιστική κλιμάκωση

Το μήνυμα εστάλη. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Και ήταν ηχηρό, μαζικό, μαχητικό, κατευθείαν από την ψυχή των χιλιάδων εργατών, των χιλιάδων λαού που διαδήλωσαν χτες απ' άκρη σ' άκρη όλης της χώρας για τα «ιερά και τα όσιά» τους, που «δόνησαν» το κέντρο της Αθήνας και ήταν μήνυμα σαφές, ρητό και κατηγορηματικό: Τα αντιασφαλιστικά μέτρα θα μείνουν στα χαρτιά. Δε θα περάσουν. Η εργατική τάξη, η νεολαία, ο ελληνικός λαός δε διαπραγματεύεται, δεν παζαρεύει τα κεκτημένα δικαιώματά του. Μήνυμα - όρκος στους νεκρούς ήρωες της εργατικής τάξης, που «αναστήθηκαν» χτες στις παλλόμενες ψυχές των διαδηλωτών, σίγουροι πως η θυσία τους δεν πήγε χαμένη.

Διαδηλωτές κάθε ηλικίας, κάθε κλάδου, ξεχύθηκαν στους δρόμους, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, συγκλόνισαν με τη δυναμικότητα και τη μαζικότητά τους, διαμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση την απόφαση για αγωνιστική υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, αγωνιστική διεκδίκηση του αιτήματος για διεύρυνση των παροχών της. Αυτό το αίτημα ένωσε όλους, εργάτες και ανέργους, νέους και ηλικιωμένους, άντρες και γυναίκες. Γιατί η κοινωνική ασφάλιση είναι υπόθεση του καθενός ξεχωριστά και η σωτηρία της υπόθεση της ενιαίας, ενωτικής πάλης όλων μας.

Παραλήπτες των μηνυμάτων της χτεσινής μέρας η κυβέρνηση, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και όλες εκείνες οι δυνάμεις που με τα τερτίπια τους ρίχνουν νερό στον κυβερνητικό μύλο, που συνεχίζει χωρίς σταματημό να αλέθει την ανατροπή της μεγαλύτερης κατάκτησης του αιώνα. «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», αυτή ήταν η λαϊκή εργατική απαίτηση και χτες. Κανένας διάλογος, οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δε νομιμοποιούνται να παζαρέψουν το ασφαλιστικό, κανένας δεν «παραμυθιάζεται» από προσχήματα και από κυβερνητικούς ελιγμούς.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς απαίτησαν και κάτι ακόμα: Κλιμάκωση της πάλης. Γνωρίζουν καλά ότι δεν αρκούν όσα έγιναν, ότι έχουν δρόμο να διανύσουν ως την επίτευξη του στόχου τους. Γνωρίζουν ότι η δική τους πίεση ανάγκασε την κυβέρνηση να ελιχθεί και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να τηρήσουν μια στάση που συνέβαλε στην ανάπτυξη του αγώνα. Γνωρίζουν ότι από την εξέλιξη της ταξικής πάλης θα εξαρτηθεί το αν αποσυρθούν οριστικά τα μέτρα και το αν θα ικανοποιηθούν τα δίκαια και ώριμα αιτήματά τους. Και χτες δήλωσαν πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν, πολύμορφα και πολύπλευρα, ενιαία και ενωτικά.

Αυτό το μήνυμα οφείλουν να το λάβουν οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, διαφορετικά θα είναι υπόλογες απέναντι στην εργατική τάξη, στον ελληνικό λαό, θα έχουν κερδίσει με το σπαθί τους τον τίτλο του προδότη των εργατικών λαϊκών συμφερόντων. Κι αν κωφεύσουν, το εργατικό λαϊκό κίνημα, με μπροστάρη τις συνεπείς ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, θα συνεχίσει να το διατρανώνει πιο δυνατά στους δρόμους. Και θα τους προσπεράσει, θα τους απομονώσει. Ας είναι σίγουρες γι' αυτό.

Κανένας «διάλογος». Αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους, αυτή είναι η λαϊκή προσταγή. Και στις 17 του Μάη θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά. Θα ακούγεται ως τότε κάθε μέρα στο συνεχή διάλογο που ο λαός θα διεξάγει στους δρόμους, με όρους κινήματος, προετοιμάζοντας τη νέα κινητοποίηση. Θα ακούγεται κάθε μέρα από όλους, εργάτες και αγρότες, μικρομεσαίους, νέους και ηλικιωμένους, ενωμένοι εκεί που ζουν και δουλεύουν, εκεί που σπουδάζουν, ακατάπαυστα και αδιάλειπτα. Πολύπλευρα και πολύμορφα, με φαντασία και σθένος, ως το τέλος της διαδρομής, ως τη νίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ