Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντεργατική συμπαιγνία

Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα και από την αρχή. Τα όσα γίνονται τα τελευταία 24ωρα γύρω από το Ασφαλιστικό «βρωμάνε» από μακριά μεθόδευση «καθεστωτικού τύπου» και βρώμικα παιχνίδια πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Οι εκσυγχρονιστές κυβερνώντες ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω επί της ουσίας από τις «αρχικές προτάσεις» τους που ξεσήκωσαν παλλαϊκή κατακραυγή. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να καταφέρουν να εξουδετερώσουν τις αποδεδειγμένες αγωνιστικές διαθέσεις της πλειοψηφίας των εργαζομένων και να οδηγήσουν, σταδιακά και ελεγχόμενα, το λαϊκό κίνημα στον εκφυλισμό, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.

Το πόσο στημένη και κατευθυνόμενη είναι η συστηματική προσπάθεια για τον αποπροσανατολισμό και την εξαπάτηση των εργαζομένων, αρκεί μια απλή καταγραφή των τελευταίων κινήσεων. Ο Κ. Σημίτης, παραβιάζοντας τη συνήθειά του να σχολιάζει θέματα εσωτερικά όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, έκρινε σκόπιμο από το Βερολίνο να επαναλάβει προχτές ότι συζητά το σύστημα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, προσθέτοντας ότι «ένα ποσό των μελλοντικών φορολογικών εσόδων θα διατεθούν για τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης». Δεν «πρόλαβε» να ολοκληρώσει τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ «σαν έτοιμος από καιρό» έσπευσε να την υποδεχτεί με χαμόγελο και ικανοποίηση, δηλώνοντας μάλιστα ότι «η αποδοχή της διευρυμένης τριμερούς χρηματοδότησης θα συμβάλει θετικά προς την έκβαση αυτής της προσπάθειας». Χρειάζεται, όμως, να σημειωθεί ότι ο Κ. Σημίτης δεν είπε τίποτα απολύτως καινούριο. Στις δηλώσεις που έκανε στις 19 Απρίλη, όταν η Κυβερνητική Επιτροπή και το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ ομόφωνα αποφάσισαν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει επί λέξει: «Διασφαλίζεται ο τριμερής χαρακτήρας και η χρηματοδότηση του δημοσίου». Αυτή η υποκριτική και ψεύτικη διαβεβαίωση δεν μπόρεσε βέβαια να αποκρύψει τον αντιασφαλιστικό Καιάδα που έκρυβαν οι κυβερνητικές «προτάσεις».

Ομως, η συμπαιγνία δε σταματά εδώ. Χτες ο Κ. Σημίτης, και αφού η δήλωσή του είχε αξιοποιηθεί στο έπακρο από το φιλοκυβερνητικό Τύπο και είχε κάνει τη δουλιά της, επανήλθε και έκλεισε τον κύκλο της: «Η χρηματοδότηση είναι αντικείμενο του διαλόγου. Τελεία και παύλα»(!), δήλωσε. Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση θέλει να ποδηγετήσει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στον «κοινωνικό διάλογο» μέσα από τη λεγόμενη τριμερή χρηματοδότηση. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που, από την αρχή αναζητούσε τα προσχήματα, είχε φροντίσει να αναγορεύσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στο διάλογο - απάτη την τριμερή χρηματοδότηση. Το χειρότερο είναι ότι επιζητεί διακαώς το «διάλογο», ακριβώς γιατί δεν αισθάνεται καθόλου άνετα με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο προσκήνιο, να παίρνουν οι ίδιοι το μέλλον στα χέρια τους. Δε χρειάζεται να είναι κανείς πολύ «μέσα στα πράγματα», για να διακρίνει ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δεν αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάη και εκπέμπουν την εικόνα ότι μάλλον κάνουν «αγγαρεία».

Οι εργαζόμενοι όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι τίποτα δεν έχει «κλείσει» για το Ασφαλιστικό, άρα δεν μπορούν να αφήσουν κάποιους να τους γλυκοκοιμίζουν. Δεν μπορούν επίσης να «ξεχάσουν» ότι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς και πληγές από την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης. Θα πάρουν, λοιπόν, στα χέρια τους την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας στις 17 Μάη, ακριβώς γιατί αντιλαμβάνονται ότι η επίδειξη της ταξικής ενότητας και δύναμής τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ