Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κλίμα αυθαιρεσίας

Επιλέξτε μια οποιαδήποτε μέρα και ώρα και κάντε μια βόλτα σε δρόμους της πόλης. Κατά προτίμηση, στους δρόμους των συνοικιών όπου διαμένουν οι «μη προνομιούχοι», στο κέντρο ή στα δυτικά. Είναι παραπάνω από σίγουρο πως θα γίνετε μάρτυρες ουκ ολίγων προσαγωγών στα αστυνομικά τμήματα για εξακρίβωση στοιχείων. Ισως να συμβεί και σε σας. Συνέβη χτες και σε συντάκτη του «Ρ», χωρίς αιτία, ούτε καν αφορμή, όταν αυτός μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, όπου νωρίτερα είχε προσαχθεί συγγενικό του πρόσωπο.

Σταγόνα στον ωκεανό το περιστατικό. Κάθε μέρα, εκατοντάδες συμπολίτες μας, κατά κύριο λόγο όσοι είναι ή μοιάζουν αλλοδαποί, συλλαμβάνονται και υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία και εξευτελισμούς, έως ότου να αποδείξουν πως δεν είναι ...ελέφαντες, πως δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα ή ότι διαβιούν νόμιμα στη χώρα μας. Οι συλλήψεις γίνονται αυθαίρετα, χωρίς κανένα κριτήριο και η προσαγωγή επαφίεται στην προσωπική κρίση και εκτίμηση του «οργάνου της τάξεως», στο αν του δίνεις ή όχι εικόνα υπόπτου.

πολλές οι πιθανές αιτίες του υπερβάλλοντα ζήλου που επιδεικνύουν οι αστυνομικοί, κύρια οι άντρες ειδικών δυνάμεων. Δε θα ήταν λάθος να τον αποδώσουμε στο διακαή πόθο των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛ.ΑΣ να σχηματίσει ο απλός πολίτης την εντύπωση ότι αυτή παράγει έργο και να διεγερθούν αισθήματα ασφάλειας. Πολύ περισσότερο, όταν έχουν προηγηθεί αποτυχημένες επιχειρήσεις αντιμετώπισης του κοινού ή του οργανωμένου εγκλήματος.

Η βασική αιτία, όμως, είναι άλλη και είναι άρρηκτα δεμένη με την προσπάθεια - που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως - να καλλιεργηθεί κλίμα τρομοκράτησης του λαού. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, κινείται ο ίδιος ο προσανατολισμός των σωμάτων ασφαλείας. Σταθερά, στην κατεύθυνση της καταστολής του λαϊκού κινήματος και όχι της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, που, ούτως ή άλλως, στα πλαίσια της καπιταλιστικής κοινωνίας, θα ζει και θα βασιλεύει. Εμπράκτως, ο προσανατολισμός αυτός δεν εκφράζεται μόνο με το άγριο χτύπημα των διαδηλώσεων, αλλά και με την αστυνομοκρατία των δρόμων της πόλης (ώστε να την εμπεδώσουμε, να τη συνηθίσουμε και, άρα, να συμβιβαστούμε μ' αυτήν), με αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες, όπως οι προσαγωγές, με πρακτική, δηλαδή, αμφισβήτηση και κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη.

Είναι πασιφανές ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου δε θα διστάσουν, για την προστασία των συμφερόντων του, να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο εναντίον του εχθρού λαού, πόσο μάλλον όταν αυτός εμφανίζει έντονα στοιχεία αφύπνισης και αγωνιστικών διαθέσεων. Η σημερινή ανησυχητική κατάσταση θα πρέπει να μας προβληματίσει για το τι μέλλει γενέσθαι, όταν θα θέσουν σε εφαρμογή και το νέο απόκτημα του οπλοστασίου τους, τον «τρομονόμο». Οταν το αστικό κράτος του (τρομο)νόμου και του αστυνόμου θα έχει πανηγυρικά αναβιώσει.

Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα, που προοιωνίζεται αντιδημοκρατικές εκτροπές, το δημοκρατικό λαϊκό κίνημα οφείλει και θα πάρει θέση. Θα απαντήσει στις προκλήσεις, στις μικρές καθημερινές, αλλά και τις μεγάλες, που ανοίγουν το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες. Εξάλλου, το λαϊκό κίνημα και μόνον αυτό, με τον αγώνα του, μπορεί να προλάβει τα χειρότερα, να προστατέψει αποτελεσματικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, που εκ των πραγμάτων αναδεικνύονται σε ένα από τα βασικά μέτωπα πάλης. Αλλά και ο κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης ήρθε η ώρα να αποφασίσει τη συμμετοχή του σε μια ευρύτερη δημοκρατική συσπείρωση, που έχει ήδη συσταθεί και δρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ