Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το άρθρο 5 και η Ελλάδα

Η υπογραφή που έβαλε προχτές το βράδυ η κυβέρνηση κάτω από την απόφαση των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ανοίγει την πόρτα της Ελλάδας στον όλεθρο! Το άρθρο 5 είναι σαφές: Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να «συνδράμουν» με όλα τα μέσα, εκείνο το κράτος - μέλος, στην προκειμένη περίπτωση τις ΗΠΑ, που ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν έξωθεν επίθεση, «περιλαμβανομένης της χρήσης ενόπλου βίας...». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι εφόσον οι Αμερικανοί επιλέξουν «στόχο», οι Ελληνες στρατιώτες, τα ελληνικά αεροπλάνα και πλοία είναι υποχρεωμένα να πολεμήσουν, να βομβαρδίσουν, να τορπιλίσουν, να σκοτώσουν και να σκοτωθούν!

Η τελευταία υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς πορείας υποτέλειας, αλλά και μικροϊμπεριαλιστικής επιθετικότητας, εκ μέρους της άρχουσας τάξης της χώρας. Το κουβάρι αυτής της πολιτικής το είδαμε να ξετυλίγεται καθ' όλη την προηγούμενη δεκαετία με τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο του Περσικού, επαναβεβαιώθηκε με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο βομβαρδισμό του Σεράγεβο και επικυρώθηκε με τραγικό τρόπο μέσω της ελληνικής υπογραφής κάτω από το έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας και τη συνεχιζόμενη δολοφονική παρουσία του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια. Τώρα, με αυτή τη νέα απόφαση, που συνιστά την - με μαθηματική ακρίβεια - κατάληξη ως συνέπεια κάποιων άλλων υπογραφών (σ.σ.: αυτές κάτω από τη «νέα δομή» και το «νέο δόγμα» του ΝΑΤΟ), η Ελλάδα διακηρύσσει ότι αποτελεί τμήμα της διεθνούς ιμπεριαλιστικής σταυροφορίας κατά του «εχθρού» αόρατου και δηλώνει πλήρη διαθεσιμότητα να ενεργήσει σαν εξάρτημα για την ανύψωση του «γοήτρου» των ΗΠΑ!

Θα έλεγε κανείς ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 5, πέρα από το γεγονός ότι θέτει τη χώρα μας στη δίνη ενός φονικού κυκλώνα και απειλεί άμεσα τις ζωές των στρατευμένων παιδιών, συνιστά ειδικά για την Ελλάδα μια τραγική ειρωνεία. Και τούτο γιατί όλοι γνωρίζουν ότι το άρθρο 5, που με τόση προθυμία δέχτηκε να υπηρετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ισχύει για τους πάντες εντός του ΝΑΤΟ, αλλά όχι όμως για την Ελλάδα! Η Ελλάδα ζητά για δεκαετίες την ενεργοποίηση του άρθρου 5 για την αντιμετώπιση της απειλής από την Τουρκία, αλλά οι «σύμμαχοι» και «φίλοι», ως γνωστόν, το αρνούνται. Οπως έχουν αποφασίσει, το άρθρο 5 δεν ενεργοποιείται και δε θα ενεργοποιηθεί όταν μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ επιτεθεί σε άλλη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ...

Η εξέλιξη αυτή, ως πρώτη ορατή συνέπεια του χτυπήματος που υπήρξε στις ΗΠΑ, δηλώνει ποιο είναι το βαθύτερο νόημα όλης της συντονισμένης επιχείρησης που από την περασμένη Τρίτη πασχίζει να «νομιμοποιήσει» στις συνειδήσεις των λαών την πλήρη στοίχιση πίσω από τις όποιες κινήσεις των Αμερικανών. Απέναντι σε αυτού του είδους τη «νομιμότητα», η μόνη συνεπής και ελπιδοφόρα στάση έναντι της τρομοκρατίας είναι η απειθαρχία. Ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία υποχρέωση να πειθαρχήσει στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Δεν έχει κανένα συμφέρον να «συνδράμει» τα επιθετικά σχέδια του ιμπεριαλισμού, που για να τα φέρουν σε πέρας οι Αμερικανοί δεν έχουν πρόβλημα να «αξιοποιήσουν» σαν άλλοθι διαρκείας ακόμα και το αίμα του αμερικανικού λαού. Αν μέχρι χτες, αν στην υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων, της Βοσνίας, της Αλβανίας, ίσχυε για μια φορά ότι κανένας Ελληνας φαντάρος δεν πρέπει να βρίσκεται έξω από τα ελληνικά σύνορα, τώρα το «κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από την Ελλάδα» ισχύει 100 φορές!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ