Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλλοθι αντιλαϊκών μέτρων

Αξιοζήλευτη ετοιμότητα - σε σημείο υποψίας - επέδειξαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, βεβαίως και της Ελλάδας, στη λήψη μέτρων, τα οποία υποτίθεται θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, με ταχύτητα αξιομνημόνευτη, δρομολογήθηκαν αποφάσεις που σκιαγραφούν τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ζωής για πλατιά λαϊκά στρώματα, γεγονός που οδηγεί και τον πλέον καλοπροαίρετο στη διαπίστωση πως το χτύπημα πάει να αξιοποιηθεί από τους πολιτικούς εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου για την επιτάχυνση του αντιλαϊκού τους έργου.

Το «ωστικό κύμα» έφτασε και στην Ελλάδα. Και ώθησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρώτη απ' όλες, να αναπροσαρμόσει το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες προήχθησαν σε τοποτηρητή της εσωτερικής ασφάλειας. Προφανώς όραμα των κυβερνώντων είναι, εν ευθέτω χρόνο, η χώρα να μην έχει τίποτα να ζηλέψει το Ισραήλ ή το Λίβανο. Την ώθησε στην ένταση της αστυνομοκρατίας, στην περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και ακόμα είμαστε στην αρχή. Είναι σίγουρο ότι έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας.

Ακόμα κι αυτή η κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας, που, σημειωτέον, προϋπήρχε του χτυπήματος, φορτώνεται τώρα σ' αυτό και γίνεται το άλλοθι για νέες εφορμήσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για νέα ηχηρά κυβερνητικά «όχι» σε δίκαια όσο και υπερώριμα αιτήματα εργαζομένων.

Παρ' όλα όσα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και όσα επιπλέον προετοιμάζονται, κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ο κ. Σταθόπουλος το διακηρύσσει για την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο κ. Τσοχατζόπουλος για τον νέο επικίνδυνο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο κ. Παπαντωνίου, που δεν ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία, θα την επικαλεστεί όταν θα έρθει η ώρα για σαρωτικές επελάσεις στο εισόδημα ή στην Κοινωνική Ασφάλιση, για να τις δικαιολογήσει...

Ασφαλώς, όμως, και δεν εννοούν όσα διακηρύσσουν. Λένε ψέματα για να καλύψουν τα βάρβαρα σχέδια που εξυφαίνουν, μιας σιδερόφραχτης κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, όπου η τρομοκρατία όχι μόνο δε θα έχει εξαλειφθεί αλλά θα έχει ενισχυθεί από την κρατική τρομοκρατία. Εξαπατούν, αποπροσανατολίζουν συνειδητά τον ελληνικό λαό, ώστε να τον φέρουν κάποια στιγμή προ τετελεσμένων γεγονότων. Και θα κάνουν το παν για να τον κρατήσουν στο σκοτάδι, να αποσοβήσουν αντιδράσεις, να απονευρώσουν και καθηλώσουν το μαζικό λαϊκό κίνημα, η ορμητική ανάπτυξη του οποίου είναι η μόνη εγγύηση σήμερα για ένα καλύτερο αύριο και βρίσκεται στα χέρια του καθενός μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ