Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα

Εδώ και πάνω από ένα μήνα ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο έχει αποφασίσει να στείλει Ελληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν, αλλά και ότι είχαν αρχίσει οι σχετικές προετοιμασίες για την αποστολή. Τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διέψευδαν κατηγορηματικά την καταγγελία.

Προχτές στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει ελληνικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, τόνισε: «Αν έρθει ο καιρός να τεθεί θέμα ανθρωπιστικής βοήθειας θα πράξουμε το καθήκον μας». Λίγο αργότερα ο υφυπουργός Αμυνας, Λ. Αποστολίδης, δήλωνε: «Ποτέ δεν αποκλείσαμε τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν».

Φυσικά, το προκάλυμμα της «ανθρωπιστικής βοήθειας» μόνο ως πρόσχημα μπορεί να θεωρηθεί, αφού όλες οι επεμβάσεις της Νέας Τάξης τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται «ανθρωπιστικές αποστολές». Η απόφαση για τη στρατιωτική εμπλοκή ήταν δεδομένη και δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα κάνει. Το θέμα είναι ότι συστηματικά αγνοεί την εκφρασμένη, με κάθε τρόπο, θέληση του ελληνικού λαού και καθιστά την Ελλάδα συνένοχη σε σειρά εγκλημάτων όπως στη Βοσνία, το Κόσσοβο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τώρα στο Αφγανιστάν στο όνομα, δήθεν, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Η στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, που τώρα γίνεται στο Αφγανιστάν, όπως και οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους και για την ακεραιότητά της και για τα συμφέροντά της γενικότερα. Και ενώ η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή σε μια επιθετική συμμαχία εξασφαλίζει την ακεραιότητα και τα σύνορα της χώρας, στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση των δύο κομμάτων του κατεστημένου στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τον πόλεμο, στην οποία ταυτίστηκαν ως προς το ότι η Ελλάδα της άρχουσας τάξης είναι συνεργός και συμμέτοχος σε κάθε απόφαση και επιλογή των ιμπεριαλιστών. Αλλά δεν είναι λιγότερο ανώδυνη για το λαό και η τοποθέτηση του ΣΥΝ, η ηγεσία του οποίου κουβέντα δε λέει για την απεμπλοκή της κυβέρνησης από τον πόλεμο και την αναγκαιότητα της πάλης του λαού σ' αυτή την κατεύθυνση.

Μπροστά σ' αυτό, το νέο έγκλημα, ο ελληνικός λαός δε θα μείνει απαθής, όπως δεν έμεινε μέχρι σήμερα. Η απαίτηση να μην πάει ούτε ένας Ελληνας φαντάρος στο Αφγανιστάν συμπληρώνει την απαίτηση να σταματήσουν οι κάθε είδους διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις και να επιστρέψουν αμέσως όλοι οι στρατιώτες από τη Βοσνία και το Κόσσοβο. Την απαίτηση αυτή θα προβάλουν οι διαδηλωτές, που αύριο το βράδυ θα συμμετάσχουν στην ολονύχτια αντιπολεμική εκδήλωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, την οποία οργανώνει το ΠΑΜΕ. Και έπεται συνέχεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ