Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στήνουν ευρω-ιδιώνυμο

Η καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση», η ιμπεριαλιστική ρεβάνς απέναντι στους λαούς και στις κατακτήσεις τους, φέρνει τους «καρπούς» της... Πρόσχημα και μόνο είναι η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ευρωτρομονόμος και ενιαίο ένταλμα σύλληψης, συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, προσαρμογές στις νομοθεσίες των κρατών-μελών της ΕΕ, που οριστικοποιήθηκαν κατά το προχτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, και άλλα που θα ακολουθήσουν, όλα αυτά δείχνουν ότι ο ιμπεριαλισμός στήνει το οικοδόμημα που χρειάζεται. Οικοδομεί το φρούριο μέσα στο οποίο θα φυλακίσει τους εχθρούς του, δηλαδή τους λαούς, και απ' όπου θα εξορμά για νέες κατακτήσεις.

Πρόκειται για τα πρώτα και μόνο βήματα. Είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο σφυρηλατείται ένας ενιαίος διεθνής κατασταλτικός μηχανισμός, χωρίς γεωγραφικά όρια, όπως και ο ιμπεριαλισμός, χωρίς περιορισμούς ως προς τα αντικείμενα της καταστολής, με τελικό σκοπό την καθυπόταξη των λαών. Η προχτεσινή ομόφωνη απόφαση, που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες και θα επικυρωθεί και τυπικά από τη Σύνοδο Κορυφής στο Λάακεν στις 14 και 15 του μήνα, αποτελεί την ιδεολογική βάση του ευρωτρομονόμου και είναι αποκαλυπτική για το πού στοχεύει.

Η «τρομοκρατία», πλέον, που προετοιμάζονται ν' αντιμετωπίσουν, τα χωράει όλα. Οτιδήποτε αμφισβητεί, υπονομεύει και ενοχλεί την κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, μπαίνει στο στόχαστρο. «Τρομοκρατία», σύμφωνα με τον ευρωτρομονόμο, είναι το σύνολο των εκ προθέσεως πράξεων που «είναι δυνατόν να προσβάλουν σοβαρά χώρα ή διεθνή οργανισμό». Εδώ μπορούν να χωρέσουν διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις. Οι πράξεις αυτές ξεκινάνε από τον «σοβαρό εκφοβισμό του πληθυσμού» και προχωράνε στην «αποσταθεροποίηση ή καταστροφή των πολιτικών, συνταγματικών ή οικονομικών δομών». Εδώ χωράει μια απεργία, ένας αποκλεισμός δρόμου και άλλα.

Στην «τρομοκρατία» περιλαμβάνουν ακόμα την «προσβολή κατά της ακεραιότητας προσώπων», ζημιές σε δημόσιες εγκαταστάσεις υποδομής, «κατασκευή, κατοχή, κτήση, μεταφορά, προμήθεια ή χρήση» παντός είδους εξοπλισμού, τη «διαταραχή ή διακοπή» των ενεργειακών ροών. Εδώ χωράνε τα πάντα, από τα πανό των διαδηλωτών μέχρι μια απεργία στη ΔΕΗ ή όπου αλλού. Δε μένουν εδώ, στήνουν ένα νέο, ένα διεθνές ΙΔΙΩΝΥΜΟ, καθώς ποινικοποιούν εκτός από πράξεις και την «απειλή τέλεσης ενός εκ των προαναφερομένων εγκλημάτων». Ως γνωστόν, «απειλή» μπορεί να αποτελέσει και ένα κίνημα και μια ιδεολογία, αλλά και η πρόθεση, ενός ατόμου, όπως αυτή θα ερμηνεύεται από τα όργανα του ευρωτρομονόμου.

Ηρθαν σαν έτοιμοι από καιρό. Ολα αυτά προαναγγέλλουν ό,τι θα ακολουθήσει. Δείχνουν τι είναι εκείνο που τους φοβίζει πραγματικά. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και γενικά ο ευρωαμερικανικός ιμπεριαλισμός, εξοπλίζονται για να αντιμετωπίσουν τα κινήματα που η ίδια η πολιτική τους θα προκαλέσει. Τα σημάδια της ύφεσης και της όξυνσης των αντιθέσεων, που γεννάει ο ιμπεριαλισμός, έχουν ήδη φανεί και οι αντιδράσεις θα είναι αναπόφευκτες. Οσο γι' αυτούς που είτε έχουν αυταπάτες είτε καλλιεργούν τέτοιες για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ρόλο της, οι εν λόγω εξελίξεις τούς δίνουν μία αποστομωτική απάντηση. Ο ευρωτρομονόμος αποτυπώνεται στην άλλη όψη του νομίσματος που λέγεται ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ