Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιπεριβαλλοντική λαίλαπα

Η επέλαση της κυβέρνησης στο περιβάλλον συνεχίζεται. Προχτές, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, κατά την παρουσίαση ενός νέου νομοσχεδίου για το περιβάλλον, άφησε να εννοηθεί ότι πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Τόσο ωμά. Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση κλιμακώνει αυτή την επίθεση, με μια σειρά μέτρα που παίρνουν μορφή οδοστρωτήρα. Η αντικατάσταση του Προεδρικού Διατάγματος 84/84 έδωσε τη δυνατότητα να κατασκευάζονται νέες οχλούσες βιομηχανικές μονάδες στην Αττική. Ο νόμος για τον αιγιαλό δίνει τη δυνατότητα να χτίζονται σπίτια, ξενοδοχεία και μια σειρά από άλλες ρυπογόνες εγκαταστάσεις πάνω στο κύμα. Η κυβέρνηση, μέσω του ΕΟΤ, παραχωρεί τις παραλίες της Αττικής σε επιχειρηματίες με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο τελευταίος Ολυμπιακός νόμος ανοίγει το δρόμο για την άρση κάθε περιορισμού στην ανέγερση εγκαταστάσεων σε κάθε γωνιά της Αττικής.

Με το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προχτές, και το οποίο ίσως αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, αρκεί μία απόφαση υπουργού για να κατασκευάζεται κάθε είδους εγκατάσταση σε οποιοδήποτε σημείο υποδείξουν οι ίδιοι οι... επενδυτές. Καταργούνται μια σειρά από διατάξεις του νόμου 1650/86 για το περιβάλλον - όπως η προέγκριση χωροθέτησης για τις υψηλής όχλησης δραστηριότητες, καταργώντας ταυτόχρονα την ευχέρεια των πολιτών να αντιδράσουν με προσφυγές και κινητοποιήσεις σε χωροθετήσεις ρυπογόνων δραστηριοτήτων δίπλα στην πόρτα τους.

«

Δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και νέες επενδύσεις χωρίς προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ούτε και περιβαλλοντική πολιτική, που δε λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη για ανάπτυξη, για διαμόρφωση ευμενούς επενδυτικού κλίματος, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σ' ένα παγκοσμιοποιημένο και απόλυτα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον». Η φράση ανήκει στη Β. Παπανδρέου. Και είναι άκρως αποκαλυπτική. Πέρα από το ότι η συνύπαρξη των δύο εννοιών, προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει στον καπιταλισμό, αφού το κέρδος είναι το μοναδικό ζητούμενο και άρα αν η καταστροφή του περιβάλλοντος ελαττώνει το κέρδος, τότε δεν υπάρχουν οικολογικές αναστολές στους επιχειρηματίες, η κυβέρνηση έχει αποδείξει τις προτεραιότητές της. Είναι γνωστή η εμμονή της να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, αν και σχεδόν σύσσωμοι οι περιβαλλοντικοί φορείς, ελληνικοί και ξένοι, επισήμαιναν ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τεράστια.

Για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση φρόντισε πριν από όλα να αναθεωρήσει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να προχωρήσει απερίσπαστη στο νομοθετικό της έργο. Ηταν κάτι που πολύ φοβούνταν οι 180 φορείς, που ξεσήκωσαν τότε ένα ολόκληρο κίνημα κατά της καταστροφικής αυτής αναθεώρησης. Νομίζουμε ότι είναι καιρός αυτό το μέτωπο αντίστασης στην αντιπεριβαλλοντική λαίλαπα να συσπειρωθεί περισσότερο τώρα, ώστε να βάλει φρένο στον κυβερνητικό οδοστρωτήρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ