Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινός ο αγώνας

Τα προβλήματα στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί στο έπακρο. Μετά το «μπαμ» της τελευταίας δεκαετίας με τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τη λειτουργία των ηλεκτρονικών εφημερίδων (πόρταλς), τώρα ο κλάδος αντιμετωπίζει αυθαίρετες απολύσεις ενόψει αναδιαρθρώσεων. Επίσης, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, που αρνείται να εφαρμόσει συλλογικές συμβάσεις και να σεβαστεί εργασιακά δικαιώματα. Τέτοια είναι η ασυδοσία που, η κυβερνητική διοίκηση της ΕΡΤ δεν έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας για το 2000! Ενώ, τα ιδιωτικά ραδιόφωνα αδιαφορούν για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης και η Ενωση Ιδιοκτητών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΑ) κωλυσιεργεί ως τα τώρα, αποφεύγοντας να συζητήσει.

Από την άλλη, η κυβέρνηση, πέρα από τη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση, προετοιμάζεται, τώρα, να εφορμήσει στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων συνολικά και στα ΜΜΕ, για να ολοκληρώσει τις αρνητικές ρυθμίσεις της ΝΔ (Νόμος Σιούφα 1992).

Οσον αφορά, στο ζήτημα της ενημέρωσης, κυρίως της τηλεοπτικής έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και η εξαχρείωση, ο κιτρινισμός και τα εκφυλιστικά φαινόμενα κυριαρχούν. Αποθρασυμένοι οι καναλάρχες έχουν επιβάλλει πλήρη εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης. Ενώ τα ιδιωτικά ΜΜΕ χρησιμοποιούνται από τα αφεντικά τους τόσο για τα άμεσα συμφέροντά τους, όσο και της άρχουσας τάξης στο σύνολό της.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο! Αυτό γίνεται συνείδηση και στους ίδιους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που πληρώνουν το καθεστώς εργασιακής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας, αλλά και τις συνέπειες της πλήρους αναξιοπιστίας που έχει κυριαρχήσει. Κι αυτά αφορούν και βασανίζουν όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, δημοσιογράφους, τυπογράφους, λιθογράφους, εργαζόμενους στη διανομή του Τύπου, τεχνικούς κλπ. Μπροστά σ' αυτήν τη ζοφερή κατάσταση γίνεται συνείδηση ότι μόνον ο κοινός και συντονισμένος αγώνας μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Σ' αυτό στοχεύουν και οι συζητήσεις ανάμεσα στις Ενώσεις και τα Σωματεία του χώρου για συντονισμένη αντιπαράθεση και διεκδίκηση των αιτημάτων μας, στη βάση ενιαίου πλαισίου διεκδίκησης, απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Αλλωστε, ο σημερινός συντονισμός του αγώνα μας, αντικειμενικά βοηθά και στην ίδρυση του Συνδικάτου στο χώρο του Τύπου που είναι ανάγκη των καιρών και μοναδική προοπτική των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Αυτή την προοπτική, έχουν κάθε λόγο να φοβούνται οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ κι εμείς να την προωθούμε.

Με αυτά τα δεδομένα δικαιολογημένα προκαλεί ερωτηματικά και ανησυχίες ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ βιάστηκε να κηρύξει τη σημερινή 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων, παρά τη συμφωνία των υπολοίπων Ενώσεων και Σωματείων των εργαζομένων στον Τύπο για κοινό αγώνα και πλαίσιο. Η Δημοσιογραφική Συνεργασία ασφαλώς καλεί τους δημοσιογράφους να συμμετέχουμε όλοι στην απεργία. Ομως, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι τα επόμενα βήματα του αγώνα μας δεν μπορεί παρά να είναι κοινά και συντονισμένα, με τις άλλες ενώσεις του χώρου, σύμφωνα και με τη θέληση όλων των εργαζομένων, γιατί αυτό είναι το συμφέρον και των δημοσιογράφων. Ολοι στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ, σήμερα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ