Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστική απειλή

Δεν πρόκειται για διαρροή. Αν δεν το ήθελαν κύκλοι της ηγεσίας των ΗΠΑ, δεν ήταν δυνατό να διαρρεύσει ούτε λέξη από την «απόρρητη» έκθεση του Πενταγώνου για τη χρήση των πυρηνικών όπλων, που, απ' ό,τι φαίνεται, έχει ειδοποιηθεί σχετικά και το Κογκρέσο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ανακοίνωση - ειδοποίηση των ΗΠΑ προς τον κόσμο ολόκληρο.

Ειδοποιούν τους συμμάχους - ανταγωνιστές να πειθαρχήσουν και να ακολουθήσουν πειθήνια στη διαμόρφωση της λεγόμενης Νέας Τάξης πραγμάτων, χωρίς διαθέσεις να αμφισβητήσουν τις αμερικάνικες επιθυμίες. Τον ανταγωνισμό τους, που πηγάζει αντικειμενικά από την ιμπεριαλιστική φύση τους, μπορούν να τον εκτονώσουν και οι σύμμαχοι, ακολουθώντας τόσο τη θεότρελη κούρσα των εξοπλισμών, που την έναρξή της κήρυξαν οι ΗΠΑ με τη λεγόμενη αντιπυραυλική άμυνα, ή ακολουθώντας πάλι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και καιροφυλακτώντας για το μικρότερο μερίδιο από την ιμπεριαλιστική λεία.

Ετσι, με ένα αδίστακτο ιμπεριαλιστικό «σμπάρο», περιμένουν πλέον οι ΗΠΑ «πολλά τρυγόνια»... Και οι παραγγελίες στρατιωτικού εξοπλισμού να φουντώσουν, πράγμα που θα διευκολύνει να δούνε φως στην εσωτερική οικονομική ύφεση, και οι όποιες αμφισβητήσεις στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια από τους ανταγωνιστές τους να «μπουκώσουν», αν δε μετατραπούν και σε άμεση στήριξη, π.χ., επιθετικά σχέδια για Ιράκ.

Ειδοποιούν - τρομοκρατούν και τους λαούς πως είναι αποφασισμένοι, να μην ανεχτούν καμιά αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές τους επιδιώξεις και πως τους θέλουν όλους «στα γόνατα» υποταγμένους χειροκροτητές - όχι ουδέτερους - των καθημερινών τους εγκλημάτων, με την ελπίδα «να φαγωθούνε τελευταίοι...», γιατί το να ζητάς από τον ιμπεριαλισμό να «φρενάρει», είναι τόσο ουτοπία, όσο να προσπαθείς να μετατρέψεις το αρπαχτικό ζώο σε χορτοφάγο...

Πίσω, όμως, και από αυτήν την εκδήλωση δύναμης του ιμπεριαλισμού, δεν μπορεί να κρυφτεί, ταυτόχρονα, η εσωτερική του αδυναμία, η γενική του κρίση, που ακριβώς τον οδηγεί στις πιο ακραίες μορφές άμυνας και επίθεσης που περιλαμβάνουν και την πυρηνική καταστροφή. Τρομοκρατώντας τον κόσμο όλο, κρύβει το δικό του τρόμο για ένα σύστημα, που τρώγεται από τις εσωτερικές του αντιθέσεις και τα ασυμμάζευτα πλέον διαρκή εγκλήματά του, που το ένα φέρνει τ' άλλο και δεν έχουν τελειωμό, μέχρι την ίδια την ανατροπή του.

Την ανατροπή του ο ιμπεριαλισμός την ετοιμάζει μόνος του, την έχει στα σπλάχνα του, αφού στηρίζεται στην εκμετάλλευση, άρα στο διαρκές έγκλημα και στον τρόμο. Ομως, για να γίνει, χρειάζεται την ανθρώπινη μαζική δράση. Δεν είναι παράσταση, πολύ περισσότερο τηλεοπτική ταινία για να χειροκροτήσεις από την πολυθρόνα τη νίκη των καλών στο τέλος. Χρειάζεται τη μαζική ανθρώπινη συμμετοχή, που ανατρέπει σχέδια, ή έστω τα καθυστερεί σε πρώτη φάση, αλλά, ταυτόχρονα, διαμορφώνει καινούριους λαϊκούς συσχετισμούς, που θα θέλουν και θα μπορούν να στείλουν στον αγύριστο ολόκληρο το εκμεταλλευτικό σύστημα μαζί με τις απειλές και τα πυρηνικά του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ