Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αμερικανόθρεφτοι κράχτες

Η ταύτιση «εθνικού συμφέροντος» και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων είναι μια παλιά τακτική, η οποία κάθε φορά αποκαλύπτει την υποτέλεια αυτών που την εκφράζουν. Αποκαλύπτει την προσπάθειά τους, ώστε η δική τους δουλοπρέπεια να γίνει όχι μόνο αποδεκτή από το λαό, αλλά και να την ασπαστεί ο λαός ως ιδεολογία του. Γνήσιος συνεχιστής αυτής της παράδοσης αποδείχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ.Γιαννίτσης, με την απάντηση που έδωσε στην Ερώτηση, την οποία του είχαν καταθέσει βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή τους ξυλοδαρμούς και ληστείες Ελλήνων πολιτών από Αμερικανούς στρατιωτικούς στη Σούδα.

Πρόκειται για στάση υπουργού που γυρίζει τις μνήμες μας πολύ πίσω, για να μας επισημάνει ότι η υποτέλεια και η ξενοδουλία των αστικών κυβερνήσεων της Ελλάδας είναι σύμφυτες με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Ο Τ.Γιαννίτσης, λοιπόν, με την απάντησή του αυτή ισχυρίζεται ότι η βάση της Σούδας «εξυπηρετεί το ευρύτερο εθνικό συμφέρον και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας». Υπέρ, λοιπόν, του «ευρύτερου εθνικού συμφέροντος» λειτουργεί αυτό το προπύργιο του πολέμου και του θανάτου στην Κρήτη. «Εθνικό συμφέρον» είναι να βομβαρδίζονται λαοί και να καταδικάζονται στην πείνα και την εξαθλίωση.

Και μάλιστα, ο εν λόγω υπουργός μιλάει για τα οικονομικά οφέλη που συνεπάγεται η παρουσία του αμερικανικού στόλου στα Χανιά. Υποστηρίζει, με περισσό θράσος, ότι «πέραν της σκοπιμότητας, ως προς την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος» από τη λειτουργία της αμερικανικής «Ευκολίας» της Σούδας, «δεν μπορούν να παραβλεφτούν τα οφέλη για την τοπική οικονομία». Ποια είναι τα οφέλη; Ο υπουργός δε ...μασάει τα λόγια του και φαίνεται έχει συγκεντρώσει και ...στοιχεία από τα μαγαζιά όπου ξεχαρμανιάζουν οι «ράμπο». «Η παραμονή, λέει, ενός αεροπλανοφόρου και των συνοδευτικών του πλοίων, επί μια εβδομάδα, στη Σούδα, εκτιμάται ότι δραστηριοποιεί την τοπική οικονομία με κύκλο εργασιών ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου». Με το ποσόν αυτό, σύμφωνα με τη λογική του κ.Γιαννίτση μπορεί, να... βουλώσει οποιοδήποτε στόμα δεν ανέχεται να ξεπουλά στο αμερικανικό χρήμα την αξιοπρέπειά του.

Ακόμα όμως, και με βάση αυτή τη λογική και με αυτά τα επιχειρήματα, που θυμίζουν περισσότερο κράχτες των «κόκκινων φαναριών», την εποχή που οι ναύτες του 6ου αμερικανικού στόλου κατάκλυζαν την Τρούμπα του Πειραιά, τα συμφέροντα του λαού άλλο επιτάσσουν. Γιατί η παρουσία της βάσης της Σούδας έχει ουσιαστικά μετατρέψει σε πολεμική ζώνη όλο τον κόλπο της Σούδας. Κατά τ' άλλα τα όποια περιστατικά βίας από τους Αμερικανούς, κατά τον Τ. Γιαννίτση, είναι «εξαιρέσεις». Προφανώς ο υπουργός, όπως και συνολικά η κυβέρνηση στην οποία ανήκει, έχουν αυτοεξαιρεθεί από την ηθική και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Και το κυριότερο είναι με τους Αμερικανούς και την άρχουσα τάξη ενάντια στο λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ