Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πιστοποίηση της γύμνιας

Προχτές ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, μιλούσε κατ' αρχάς για επιδημία, όσον αφορά στις φονικές ιώσεις.

Χτες το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), ανακοινώνοντας εφτά νέα κρούσματα των θανατηφόρων ιώσεων, έκανε λόγο για συγκρατημένη ύφεση της κατάστασης!

Είναι μια βδομάδα μετά την καταγραφή των κρουσμάτων και τους βιολογικούς ελέγχους και ακόμα να πιστοποιηθεί ο αιτιολογικός παράγοντας και να γίνει επιδημιολογική αξιολόγηση.

Σε ποια χώρα του κόσμου ξανάγινε αυτό; Να γίνεται λόγος για επιδημία, η οποία μπορεί να αναιρεθεί εκ των υστέρων με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Σχήμα πρωθύστερο; Οχι βέβαια.

Γιατί εκείνο που πιστοποιείται από την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι η ολοκληρωτική γύμνια της χώρας μας σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Οι υπάρχουσες υπηρεσίες στις νομαρχίες είναι, στην κυριολεξία, ξεδοντιασμένες από προσωπικό. Και το Κεντρικό με τα περιφερειακά εργαστήρια υγείας, που με στόμφο διαλαλούσε το κατακαλόκαιρο του 1997 η κυβέρνηση - όταν ακόμα ψήφισε τον ανθυγιεινό νόμο 2519 - μένει ακόμα στα χαρτιά και δεν έχει γίνει τίποτε.

Οι δομές του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος έχουν γονατίσει, στην κυριολεξία, καθώς έχουν προσβληθεί απ' το «μικρόβιο» της περικοπής των δημοσίων δαπανών από την κυβέρνηση. Δεν αναπτύχθηκε τίποτε στον τομέα της πρόληψης, ούτως ώστε να υπάρξει έγκαιρη διαπίστωση και αντιμετώπιση και να σχεδιαστεί μια μακρόχρονη αντιμετώπιση.

Ολη αυτή τη γύμνια η κυβέρνηση προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με γενικές επιλογές - όπως τα σχολεία - ώστε να έχει γενικά επιχειρήματα για πιθανές εξελίξεις, είτε μεταθέτοντας τις ευθύνες της. Ετσι, για τις κατηγορίες του πληθυσμού, όπως οι Τσιγγάνοι και οι πρόσφυγες, που είναι ευεπίφορες στις ιώσεις, έστειλε ένα φιρμάνι στις Υπηρεσίες Υγιεινής των νομαρχιών για να τους ενημερώσουν και να πάρουν μέτρα.

Η κυβέρνηση απλώς - κατ' αναλογία της έκφρασης για επιτήρηση της επιδημίας - επιτηρεί τη γιγάντωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας και την εκχώρηση απ' τη μεριά της ολοένα και περισσότερων τομέων του δημόσιου συστήματος στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μέσα από αυτήν την κατάσταση, πιστοποιήθηκε με δραματικό τρόπο μια άλλη αδήριτη ανάγκη: Η προβολή και διεκδίκηση απ' το λαϊκό κίνημα ενός δημόσιου συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα, που θα παρέχει δωρεάν και ισότιμες υπηρεσίες σε όλους όσοι κατοικούν, ανά πάσα στιγμή, στη χώρα μας. Είναι ένα αίτημα, που έρχεται κόντρα στη λογική της κυβέρνησης, που κάνει διακρίσεις σε ντόπιους και ξένους ή σε ντόπιους και ξένους από ορισμένες χώρες, με τις οποίες έχουμε ή δεν έχουμε συμβάσεις που καλύπτουν την περίθαλψή τους.

Ενα γνήσια δημόσιο σύστημα Υγείας είναι ασυμβίβαστο με την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και θα έχει ως κορωνίδα την πρόληψη σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους χώρους δουλιάς και διαβίωσης, ώστε να υπάρχουν έγκαιρες διαπιστώσεις για την κατάσταση στην υγεία του πληθυσμού και να προλαμβάνονται πριν εκδηλωθούν οι επιδημίες.

Μια τέτοια πολιτική δεν μπορούν να την υπηρετήσουν ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ, διότι είναι ...φορείς των αντιλαϊκών επιλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ