Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συντονισμένη δράση για το 2003

Η πρωτοβουλία που πήραν μια σειρά φορείς του μαζικού - λαϊκού και εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, να συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στη μεγάλη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας, για να κουβεντιάσουν και να συναποφασίσουν τη συγκρότηση μιας Κίνησης, που θα συμβάλει στην οργάνωση του αγώνα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη, έχει μια ξεχωριστή σημασία. Το εύρος των φορέων που συγκαλούν τη σύσκεψη μαρτυρά πως αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνει η Σύνοδος της ΕΕ, ούτε μόνο την Αθήνα, όπου συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της χώρας. Το ίδιο το σύνθημα που συνοδεύει την πρόσκληση «Οι λαοί στο προσκήνιο, λαϊκή συσπείρωση και πάλη» δείχνει και το πόσο πρέπει να απλωθεί αυτή η δραστηριότητα σ' όλη τη χώρα, ώστε να αγκαλιάσει όλους όσοι πλήττονται ήδη από τις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ.

Το σύνθημα που κυριάρχησε στις διαδηλώσεις της Βαρκελώνης και προβάλλεται ως κεντρικό σ' αυτές που ετοιμάζονται για τη Σεβίλη «Ενάντια στην Ευρώπη του Κεφαλαίου και του Πολέμου» είναι, επίσης, δηλωτικό της κατεύθυνσης. Καθώς όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού γνωρίζουν πως από σύνοδο σε σύνοδο οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίζουν νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών - βιοτεχνών, της νεολαίας, των μεταναστών, συνολικά κατά των λαών της περιοχής. Γίνεται συνείδηση πως μπροστά σ' αυτή την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να σιωπά.

Προκύπτει έτσι και στο θέμα της μορφής η διαπίστωση πως η οργάνωση αυτού του αγώνα δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο μιας επιτροπής, αλλά των ίδιων των κινημάτων. Και αυτή η διαπίστωση είναι που αναδεικνύει επίσης σαν σημαντική την αυριανή σύσκεψη, καθώς αυτό που προτείνεται δεν είναι η συγκρότηση μιας επιτροπής που θα περιφέρεται γενικώς σε διάφορες διεθνείς συναντήσεις, αλλά η δημιουργία μιας Κίνησης με συμμετοχή υπαρκτών κινημάτων. Μιας Κίνησης που δε θα αναλάβει μόνο να οργανώσει τη διαδήλωση τον Ιούνη του 2003, αλλά θα λειτουργεί καθημερινά, θα αποκτά υπόσταση μέσα από την καθημερινή δράση σ' όλα τα μέτωπα και θα συμβάλλει σ' αυτόν τον καθημερινό αγώνα, δένοντας το διεθνικό του χαρακτήρα με τον αγώνα τοπικά.

Αν για ορισμένες άλλες δυνάμεις οι διεθνείς διαδηλώσεις λειτουργούν σαν μια χρυσή ευκαιρία, για να ποδηγετήσουν με από τα πάνω ανεξέλεγκτες επιτροπές τα κινήματα και την όλο και πιο έντονα εκφρασμένη λαϊκή αντίθεση στις επιλογές του κεφαλαίου, για μας είναι καθαρό πως τόσο η διεθνής διαδήλωση τον Ιούνη του 2003 όσο και ο δρόμος προς τα κει δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά ένας ακόμα τρόπος, για να αναδειχτούν τα αγωνιστικά μέτωπα, να συναντηθούν ριζοσπαστικά κινήματα και δυνάμεις, να συντονίσουν την αντιιμπεριαλιστική δράση τους τόσο σε περιφερειακό - τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αυριανή σύσκεψη συμβάλλει σ' αυτή την κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ