Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γενική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση

Σε γενική κινητοποίηση βρίσκονται σε όλη τη χώρα οι φιλειρηνικές-αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Την περασμένη Κυριακή η Μαραθώνια Πορεία και πλήθος άλλων εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα έστειλαν το μήνυμα και σήμαναν προσκλητήριο αγώνα, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο τη σκυτάλη παίρνουν οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Ακτιο, στα Χανιά, στη Λέσβο, στην Πάτρα και αλλού.

Ο κύκλος αυτός των κινητοποιήσεων συμπίπτει με σοβαρές εξελίξεις σε όλο το φάσμα των θεμάτων και των προβλημάτων που συνδέονται με τις συνέπειες από τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις και την έξαρση της επιθετικότητας της «νέας τάξης» σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αναγκαιότητα λαϊκής αγωνιστικής κινητοποίησης αποκτά έτσι ένα ιδιαίτερα επίκαιρο περιεχόμενο και, ταυτόχρονα, αναδεικνύεται ο ρόλος του λαϊκού παράγοντα ως μοχλού και δύναμης αποτροπής του παραπέρα εγκλωβισμού της χώρας στα ιμπεριαλιστικά αδιέξοδα.

Την περίοδο αυτή τα μέτωπα των αποκαλούμενων εθνικών θεμάτων, όπως του Αιγαίου και των Ελληνοτουρκικών, σε συνάρτηση με την υπόθεση του ευρωστρατού, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, που αυτό που κρίνεται είναι το πόσες υποχωρήσεις, το πόσα θα χάσει η χώρα. Φαίνεται πως «τα ψέματα τελειώνουν» και άκρως δυσμενείς εξελίξεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ευρύτερα για τα δικαιώματα του ελληνικού λαού έχουν δρομολογηθεί, όταν μάλιστα ο ευρωστρατός αποτελεί έναν ακόμη επιθετικό μοχλό της ιμπεριαλιστικής τάξης.

Την ίδια ώρα οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, σε συνάρτηση με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκαλύπτουν την πορεία διχοτόμησης, γιατί αυτό θέλουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο αδιαμαρτύρητα να συνταχθεί με τα σχέδιά τους για την επιβολή της παγκόσμιας κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού, αλλά και να θυσιάσει κυριαρχικά δικαιώματα στο βωμό αυτής της συμμετοχής και για το καλό της «νέας τάξης», καθώς επίσης παγιδεύουν την Ελλάδα στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς. Σε αυτό το φαύλο κύκλο η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπλέξει τη χώρα και τώρα προσπαθεί να πετύχει τη συνενοχή του ελληνικού λαού σε αυτή την πολιτική.

Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί μεθοδεύουν νέες κινήσεις στα πλαίσια της επιβολής της «νέας τάξης», όπως το αίτημα να ασκούν με δικές τους δυνάμεις νηοψίες στα χωρικά ύδατα άλλων χωρών, σε όποια πλοία κρίνουν «ύποπτα» για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές» ενέργειες. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα επιβολής της «PAX AMERICANA» και κατάργησης του Διεθνούς Δικαίου.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε η σιωπή ούτε η συνενοχή που η κυβέρνηση καλλιεργεί. Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια αναμονής. Η λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στην πολιτική του και στις επιπτώσεις της στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι η μόνη επιλογή που δίνει προοπτική και ελπίδα. Τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ