Σάββατο 6 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο «εσωτερικός εχθρός» ενόψει...

Ο λαός μπαίνει στο στόχαστρο με πρόσχημα την προστασία του από την τρομοκρατία και τις «ασύμμετρες απειλές», που τώρα τελευταία ανακάλυψαν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Η συγκρότηση στρατιωτικού μηχανισμού για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας, με αφορμή και πρόσχημα την ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, απειλεί να μετατρέψει μια πολύ επικίνδυνη ατραπό, της εμπλοκής του Στρατού στα εσωτερικά, σε πλατιά λεωφόρο για αντιλαϊκές - αντιδημοκρατικές εξελίξεις.

Με τη συγκρότηση ειδικού κλάδου εσωτερικής ασφάλειας στις Ενοπλες Δυνάμεις, του οποίου, μάλιστα, η δομή και η λειτουργία θα είναι αυτόνομη από τον άλλο μηχανισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, μπαίνει σε εφαρμογή η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, η οποία προσανατολίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις στο εσωτερικό και, γενικότερα, σε κατασταλτικά καθήκοντα για την επιβολή και τη διατήρηση της «νέας τάξης» σύμφωνα με τις νέες ΝΑΤΟικές ανάγκες. Εξάλλου, το όλο θέμα που ακούει στον όρο «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», σύμφωνα και με το πλαίσιο που έχει ορίσει ο «ευρωτρομονόμος», συνδέεται και με όποια άλλη ενέργεια και δραστηριότητα, που εκτιμάται ότι επιδιώκει «τη σοβαρή προσβολή ή την καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών»! Στην ουσία, το μαζικό λαϊκό κίνημα και η κοινωνικοπολιτική πάλη είναι που μπαίνουν στο στόχαστρο. Ο «εχθρός λαός» λοιπόν!

Οσο κι αν ακούγεται ως αθώα η αφορμή, δηλαδή η ανάγκη ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτά που δρομολογούνται, κάθε άλλο παρά αθώα είναι. Ποια, λοιπόν, μπορεί να είναι, στην πράξη, η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σ' αυτήν την υπόθεση, όπου για μια ορισμένη αποστολή, όπως οι Αγώνες του 2004, συγκροτείται ολόκληρος ξεχωριστός κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων; Και, βέβαια, δεν είναι απλά μια ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με κάποια στρατιωτικά μέσα (ελικόπτερα, οχήματα κλπ.). Αλλά ανάληψη κατευθείαν ρόλου εσωτερικής ασφάλειας από τις ίδιες τις Ενοπλες Δυνάμεις. Για το σκοπό αυτό καταστρώνουν, κάτω από πλήρη μυστικότητα, και τα επιχειρησιακά τους σχέδια. Αυτά τα σενάρια αφορούν αποστολές αστυνομικού - κατασταλτικού χαρακτήρα.

Εδώ προκύπτουν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα: Το ένα είναι ότι συγκροτείται στρατιωτικός μηχανισμός, που προορίζεται για αποστολές, οι οποίες έχουν σχέση με την εσωτερική ασφάλεια, πράγμα που παραπέμπει ξεκάθαρα στο παρελθόν, όταν και επίσημα στην αποστολή του Στρατού ήταν η αντιμετώπιση των «εσωτερικού εχθρού». Ο μηχανισμός αυτός, όπως στήνεται, δε δείχνει κάτι προσωρινό και ότι θα διαλυθεί την επομένη των Ολυμπιακών Αγώνων. Το άλλο αφορά στην εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που πλέον καλούνται να αλληθωρίσουν στο εσωτερικό, ενάντια στο λαό δηλαδή.

Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα και άσκηση έγινε, το Μάρτη στη Βέροια, για την αντιμετώπιση διαδηλωτών από στρατιωτικές δυνάμεις, με πρόσχημα την προετοιμασία τους για «ειρηνευτικές αποστολές» στο εξωτερικό. Εξάλλου, και ο λεγόμενος ευρωστρατός για τέτοιες αποστολές προορίζεται. Το αν αυτές προκύψουν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης ή εντός των χωρών - μελών της, είναι θέμα εξελίξεων. Αλλά πάνω απ' όλα είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος, που με την πάλη του μπορεί να ανατρέψει αυτά τα σχέδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ