Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιος παλεύει, για τι

Οτι θα ξέπεφτε τόσο γρήγορα η αρχική διακήρυξη στελεχών της ΓΣΕΕ, περί αγωνιστικής αντιμετώπισης της ακρίβειας, σε μια επιστολή - πρόσκληση για διάλογο προς τον ΣΕΒ και τους μεγαλοκηφήνες του εμπορίου, ήταν αναμενόμενο. Το καινούριο στη σχετική επιστολή της ΓΣΕΕ προς τους εταίρους της είναι ένας όρκος πίστης που περιέχεται στο σχετικό κείμενο: «Ο ελεύθερος ανταγωνισμός αποτελεί το μοναδικό όπλο κατά των κερδοσκόπων», διακηρύσσει απερίφραστα η ηγεσία της ΓΣΕΕ, κάνοντας καθαρό πως η πρόσκληση για διάλογο που απευθύνει στον ΣΕΒ δεν είναι θέμα που αφορά τη μορφή, αλλά το περιεχόμενο. Διακηρύσσει η ηγεσία της ΓΣΕΕ την ιδεολογική συμφωνία της με τις πλέον νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και στη βάση αυτή ζητάει διάλογο του στιλ «να τα βρούμε», γιατί «η πρακτική των ανατιμήσεων θα έχει με βεβαιότητα καταστρεπτικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία»!

Οτι αυτός που στενάζει από την ακρίβεια δεν είναι η «οικονομία» γενικά, αλλά ο μισθοσυντήρητος είναι ψιλά γράμματα για τη ΓΣΕΕ. Οτι αυτός που κερδίζει από τις ανατιμήσεις είναι μόνο το κεφάλαιο, είναι επίσης ψιλά γράμματα. Οτι οι ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων είναι αναπόφευκτες σε ένα σύστημα που μόνος θεός είναι το κέρδος, αυτό ούτε που το συζητάνε οι συντάκτες της πρόσκλησης προς τον ΣΕΒ. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι ό,τι μπορεί να δείξει τον ένοχο.

Η εκρηκτική αύξηση όχι μόνο των τιμών σ' ορισμένα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, αλλά συνολικά του κόστους ζωής δεν είναι θέμα που αφορά τη δράση κάποιων «κερδοσκόπων», όπως ισχυρίζεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Η ίδια η κυβέρνηση έδωσε το σύνθημα με τις τρελές αυξήσεις στα τιμολόγια των οργανισμών κοινής ωφέλειας. Το πάγωμα των μισθών δεν επιβλήθηκε από «κερδοσκόπους». Είναι επιλογή του κεφαλαίου - την εξέφρασε περίφημα και απόλυτα ο κ. Γκαργκάνας - την οποία έχει προσυπογράψει η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Δεν είναι η «παραοικονομία» που αδειάζει τις τσέπες των εργατών, είναι αυτή η καπιταλιστική οικονομία, που έχει δόγμα πως ο εργάτης πρέπει να έχει στην τσέπη του μόνο τόσα όσα του χρειάζονται για να βρίσκεται το επόμενο πρωί στη δουλιά. Σε καιρούς επικράτησης της αντεπανάστασης αυτό το δόγμα οδηγεί αναγκαστικά και σε αφαίρεση όσων κατακτήθηκαν. Η ακρίβεια στην αγορά σηματοδοτεί μια εποχή όπου το κεφάλαιο τρέχει να αυξήσει τα κέρδη του αφαιρώντας από τους εργάτες όσο μπορεί περισσότερα από την τιμή στην οποία έχει πληρώσει για το εμπόρευμα - εργατική δύναμη.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έκανε από την πρώτη στιγμή καθαρό πως αντιμετώπιση της ακρίβειας χωρίς αίτημα για αύξηση των μισθών δεν μπορεί να υπάρχει. Συνεπές σ' αυτήν την εκτίμηση πήρε και τα μέτρα που απαιτούνται. Οργανώνει τα συλλαλητήρια στις 3 Σεπτέμβρη. Η οργή των εργαζομένων για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν ανάγκασε κι άλλες δυνάμεις να αποφασίσουν συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Η λήψη οργανωτικών μέτρων που να εξασφαλίζουν αυξημένη συμμετοχή είναι κριτήριο για τη συνέπεια λόγων και έργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ