Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Αυτοδιοίκηση» - κράτος

Από το γεγονός ότι η -εκφρασμένη με πολλούς τρόπους στην καθημερινότητα- λαϊκή δυσαρέσκεια για την εφαρμοζόμενη πολιτική εκφράστηκε ελάχιστα με ριζοσπαστικό τρόπο στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, ενώ εγκλωβίστηκε στα όρια του δικομματισμού, με ενίσχυση του ενός από τους δύο υποστηριχτές αυτής της μιας, ενιαίας και αδιαίρετης αντιλαϊκής πολιτικής, μόνο καλό δεν προοιωνίζεται. Η πορεία αντιδραστικοποίησης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, που κάτω από συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες μεταπολεμικά, είχε αποκτήσει και λαϊκά - δημοκρατικά χαρακτηριστικά, ενισχύεται με δραματικό τρόπο και από το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα φληναφήματα περί «νίκης της δημοκρατίας» και «του θεσμού» ίσως να λειτούργησαν παραπλανητικά στην προεκλογική περίοδο, δεν μπορούν όμως να σταθούν μετεκλογικά. Οπου, εν ψυχρώ, ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια εχθρική πραγματικότητα την οποία 13 μήνες πριν με κατηγορηματικό τρόπο είχε περιγράψει το ΚΚΕ με ειδική απόφαση της ΚΕ για την Αυτοδιοίκηση.

Σημείωνε τότε το ΚΚΕ: «Το συγκεντρωτικό κράτος ενισχύεται, με την Περιφέρεια να παρεμβαίνει στο έργο, στη λειτουργία της ΤΑ, για να εφαρμόζει αυτή, χωρίς παρεκκλίσεις, τις κυβερνητικές επιλογές. Διατηρούνται και ενισχύονται αντιδημοκρατικές διατάξεις, δεν εφαρμόζεται η απλή αναλογική. Αναβαθμίζεται η ΤΑ σε αντιλαϊκή κατεύθυνση με την ανάθεση σ' αυτήν αρμοδιοτήτων που βοηθούν τη συντήρηση, τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος». Και περιέγραφε, από τότε, το ΚΚΕ για έναν προς έναν τους τομείς δράσης της ΤΑ, τις αρνητικές για το λαό επιπτώσεις από τις αντιδραστικές ανατροπές που έχουν ήδη συντελεστεί σ' αυτόν το θεσμό. Μάλιστα, η σχετική ανάλυση οδηγούσε στο κατά συνέπεια συμπέρασμα, ότι από τις δυνάμεις, που υπηρετούν μια τέτοια αντιλαϊκή αυτοδιοίκηση, επιδιώκεται να κερδηθούν νέοι δήμοι και νομαρχίες, ώστε να περνάνε πιο εύκολα οι αντιλαϊκές επιλογές. Ο εγκλωβισμός της λαϊκής ψήφου στα όρια του δικομματισμού και των συμπληρωμάτων του προμηνύει ακόμα πιο πλατιά εφαρμογή στο επίπεδο των δήμων και των νομαρχιών της ήδη εφαρμοζόμενης από την κυβέρνηση αντιλαϊκής πολιτικής.

Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθεί από πλατιά λαϊκά στρώματα ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης είναι και αυτός συστατικό στοιχείο του αστικού κράτους, κατά συνέπεια εχθρός των λαϊκών συμφερόντων, τόσο καλύτερα. Και πρέπει εξαρχής να είναι καθαρό ότι: Τα καθήκοντα, οι υποχρεώσεις απέναντι στο λαϊκό κίνημα, των δημοτικών αρχών που εκλέχτηκαν με εντολή να αντισταθούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική, είναι σήμερα πιο δύσκολα, πιο βαριά, πιο σύνθετα. Καθώς το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι: Να μην εφαρμόσουν την πολιτική που από το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο για την ΤΑ επιβάλλεται να εφαρμοστεί. Η λύση δίνεται μόνο με όρους αντίστασης, διεκδίκησης, σύγκρουσης. Και εκεί ακριβώς, μόνο εκεί, βρίσκεται το σημείο συνάντησης των αγωνιστικών δημοτικών αρχών με το λαϊκό κίνημα, με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ