Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «Πολυτεχνείο» στους αγώνες μας

Η φετινή επέτειος για τα 29 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία εντείνεται η εξάρτηση της χώρας, με το όλο και μεγαλύτερο δέσιμό της στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, πράγμα που θέτει το λαό σε νέους κινδύνους. Ενώ ήδη προετοιμάζεται το νέο ματοκύλισμα στο Ιράκ και η λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία θέτει στο στόχαστρο όσους αντιστέκονται, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενη από τις άλλες δυνάμεις της ευρω-υποταγής, ετοιμάζεται να προσφέρει νέα εκδούλευση στους τρομοκράτες ιμπεριαλιστές. Από κοντά έρχεται και η δήθεν επίλυση του κυπριακού ζητήματος την οποία ετοίμασαν οι Αμερικανοβρετανοί και πάσαρε ο ΓΓ του ΟΗΕ, που δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή της πολιτικής του ιμπεριαλισμού, ο οποίος θέλει την Κύπρο «πιόνι» στα χέρια του και ένα «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» για τα σχέδιά του στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το φόντο θα τιμήσουμε και φέτος τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 ενάντια στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στη στρατιωτικοφασιστική χούντα. Την ίδια στιγμή η πολιτική της κυβέρνησης πλήττει τα λαϊκά στρώματα, με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις να σαρώνουν κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, από το δικαίωμα στη δουλιά και την Κοινωνική Ασφάλιση, τις παροχές Υγείας, την εκπαίδευση, μέχρι το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο.

Η επικαιρότητα του αντιιμπεριαλιστικού μηνύματος των αγώνων του 1973, με κορύφωση το Πολυτεχνείο, είναι σήμερα ακόμα μεγαλύτερη. Το συμβολικό σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», σήμερα με άλλο περιεχόμενο, είναι επίκαιρο και ζωντανό. Εκφράζεται στις λαϊκές και νεολαιίστικες διεκδικήσεις για σταθερή δουλιά με δικαιώματα, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις, για να μη βγαίνουν Ελληνόπουλα από τα σύνορα της χώρας και να γίνονται υποχείρια στα σφαγεία και στους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το τότε και το τώρα μπορεί να διαφέρουν, ως προς τις συνθήκες. Στο διά ταύτα όμως η σημερινή δικτατορία της άρχουσας τάξης, με τη «νέα τάξη» να ρίχνει βαριά τη σκιά της, είναι το ίδιο επιβλαβής για τους λαούς. Και οι λαοί αφυπνίζονται, συντονίζονται και δυναμώνει όλο και περισσότερο το αντιιμπεριαλιστικό ρεύμα της σύγκρουσης με τη σημερινή βαρβαρότητα. Και ο φετινός αγωνιστικός γιορτασμός του Πολυτεχνείου και η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία πρέπει να αποτελέσουν άλλον ένα σταθμό στην πάλη του λαού μας για το δικαίωμα στο ψωμί, στη δουλιά, στη μόρφωση, στη ζωή. Κατά της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας. Ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στο νέο πόλεμο που προετοιμάζεται κατά του Ιράκ και στη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτόν. Επιβάλλεται πολύ περισσότερο η διαδήλωση της Κυριακής να είναι δυναμική απάντηση κόντρα στη συναίνεση, στην υποταγή, στην ηττοπάθεια και στη μοιρολατρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ