Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η αλήθεια του Φερχόιγκεν

Τελικά, πράγματι το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη δεν είχε αστερίσκους. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια που ακούστηκε μετά την Κοπεγχάγη από την κυβέρνηση και τους λοιπούς ευρωλάγνους, που έσπευσαν να θριαμβολογήσουν για τη νίκη που κατήγαγε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής. Αλλωστε, δεν τους χρειαζόταν τους αστερίσκους, αφού ενσωμάτωσε στο κείμενο και τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κοινοτικός επίτροπος Φερχόιγκεν είπε μια μεγάλη αλήθεια προχτές. Δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι αν οι Κύπριοι πουν «όχι» στο «σχέδιο Ανάν» για την επίλυση του Κυπριακού κατά το δημοψήφισμα της 30ής Μάρτη, αυτό θα ισούται με «όχι» στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανεξάρτητα από την πραγματικά τιτάνια προσπάθεια που καταβλήθηκε αμέσως μετά, να ανασκευαστεί αυτή η δήλωση, η αλήθεια παραμένει έτσι όπως την ομολόγησε ο κοινοτικός επίτροπος.

Η αλήθεια είναι ότι οι Κύπριοι οδηγούνται με το πιστόλι στον κρόταφο στη λήψη μιας απόφασης. Οδηγούνται στις 28 Φλεβάρη να πουν καταρχήν «ναι» στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου στη βάση του απαράδεκτου και διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», να δηλώσουν «ναι» στο δημοψήφισμα υποκύπτοντας στον εκβιασμό της ματαίωσης της ένταξης στην ΕΕ. Η αλήθεια της Κοπεγχάγης είναι ότι εκεί η Κύπρος διχοτομήθηκε με την ένταξη του 62% του νησιού στην ΕΕ, με τη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της εισβολής και κατοχής.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για όποιον θέλει να τη δει. Οπως πραγματικότητα είναι ότι τώρα το Κυπριακό εισέρχεται στην πιο δύσκολη, την πιο σύνθετη φάση του. Ολα τα άλλα είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου, που κάποιοι θέλουν να τα κρατήσουν κλειστά για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, η θετική ή αρνητική έκβαση του οποίου θα επιδράσει θετικά ή αρνητικά σε άλλα «ανοιχτά» ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο κ.ά.

Γι' αυτή την πραγματικότητα το ΚΚΕ ήταν από τους ελάχιστους που μίλησαν καθαρά και ξάστερα εξαρχής. Την αποκάλυψε, την κατήγγειλε, την πολεμά και θα την πολεμά εκτιμώντας πως κάθε άλλο παρά θετικές εξελίξεις για τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εγκυμονεί. Το ΚΚΕ επιμένει, παρά τη σε βάρος του πολεμική, να προβάλει το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα και στρατό κατοχής. Για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παραμένει στο πλευρό συνολικά του κυπριακού λαού και είναι έτοιμο να στηρίξει κάθε προσπάθειά τους, που πρέπει να είναι κοινή για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για μια λύση που θα τους επιτρέψει επιτέλους να συνυπάρξουν ειρηνικά στη δική τους κοινή χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ