Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ

Οταν στη βάση του Αβιάνο, στην Ιταλία, είχαν μαζευτεί πάνω από 1.000 αεροπλάνα του ΝΑΤΟ και βομβάρδιζαν επί 78 μέρες τη Γιουγκοσλαβία, δεν υπήρξε καμία απόφαση του ΟΗΕ. Ηταν ο πρώτος πόλεμος στην ανθρωπότητα που διεξήχθη χωρίς ποτέ να κηρυχτεί (!), όπως είπε ο Κίσινγκερ.

Τότε ακριβώς ήταν που οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, οι σημερινοί «ειρηνιστές» του γαλλο-γερμανικού άξονα - όλοι μαζί - έβαλαν την υπογραφή τους στο «Βατερλό» του ΟΗΕ, καθιστώντας το διεθνές δίκαιο άθυρμα στα χέρια των εμπνευστών του «νέου δόγματος» του ΝΑΤΟ.

Οι διαστάσεις εκείνου του διεθνούς εγκλήματος, που διαπράχτηκε κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας και κατά της διεθνούς νομιμότητας, έρχονται σήμερα να επιβεβαιωθούν με τον πιο κυνικό τρόπο...

Σήμερα οι Αμερικανοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δηλώνουν ανοιχτά ότι θα επιτεθούν στο Ιράκ ό,τι κι αν αποφασίσει ο ΟΗΕ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη προδιαγεγραμμένη, την οποία επικύρωσαν όχι μόνο οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, αλλά και οι Σρέντερ - Σιράκ προσωπικά! Το «νέο δόγμα» του ΝΑΤΟ, άλλωστε, φέρει την υπογραφή τόσο του Καγκελάριου όσο και του Γάλλου Προέδρου. Και πρόκειται για ένα δόγμα, το βαθύτερο νόημα του οποίου περιέγραψε με σαφήνεια ο Σάντι Μπέργκερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ήδη από τις 28/7/1999: Οι προϋποθέσεις για να επεμβαίνει στρατιωτικά ο ευρω-ατλαντικός ιμπεριαλισμός, έλεγε ο Μπέργκερ ερμηνεύοντας το «νέο δόγμα» της «νέας τάξης», είναι «να έχει η Ουάσιγκτον ίδιον συμφέρον»! Ποιος ΟΗΕ και... κουραφέξαλα, λοιπόν;

Η υποκρισία εκείνων που «ξαναθυμήθηκαν» τον ΟΗΕ - αφού πρώτα τον ξεδόντιασαν - είναι τόσο αποκρουστική όσο και των άλλων που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να δηλώνουν ανοιχτά ότι γράφουν τον ΟΗΕ στα παλιά τους τα παπούτσια. Να, ποιοι είναι οι θεματοφύλακες της διεθνούς νομιμότητας: «Η διεθνής κοινότητα έχει δικαίωμα για στρατιωτική επέμβαση σε ανεξάρτητες και εθνικά κυρίαρχες χώρες για την πρόληψη της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων (...). Τέτοιου είδους μονομερείς επεμβάσεις δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών»!

Οχι! Η παραπάνω δήλωση δεν ανήκει ούτε στην Κοντολίζα Ράις, ούτε στον Ράμσφελντ, ούτε στον Μπους. Είναι μια τοποθέτηση που έγινε από τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ανάν (!), τον Οκτώβρη του 1999, από το βήμα ειδικού φόρουμ υπό την αιγίδα του... ΟΗΕ!

Ο ΟΗΕ μετατράπηκε, τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, σε ένα όργανο τυπικής επικύρωσης των εγκληματικών επεμβάσεων του ιμπεριαλισμού. Ομως, όσο πιο τυπικό είναι ένα όργανο, τόσο πιο εύκολο είναι να πετάγεται στο καλάθι των αχρήστων, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Αλλωστε τα τσιράκια των Αμερικανών ουδέποτε έκρυψαν ότι επιθυμούν ακόμα και τη θεσμική κονιορτοποίηση του ΟΗΕ.

Επ' αυτού, τα λόγια του κυρίου Ρίτσαρντ Μπάτλερ είναι χαρακτηριστικά. Σημειωτέον ότι πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ που κατηγορήθηκε ως πράκτορας των ΗΠΑ, ο οποίος έγραψε τον Αύγουστο του 1999 στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» και σε... άπταιστη αμερικανική διάλεκτο: «Είναι εμφανές ότι η λειτουργία του ΣΑ του ΟΗΕ δεν είναι αποτελεσματική (...). Η χρήση του βέτο δεν είναι πια απαραίτητη»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ