Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γενικό προσκλητήριο

Ο πόλεμος χτυπάει την πόρτα μας, τη μεγάλη πόρτα όλης της ανθρωπότητας. Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, αυτός που από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα αναμένεται να ξεσπάσει κατά του Ιράκ, δεν είναι απλά μια τοπική υπόθεση, μια περιφερειακή σύγκρουση, αλλά αφορά όλη την ανθρωπότητα, γιατί η έκβασή του και ό,τι αυτός πρόκειται να σηματοδοτήσει θα σημαδέψουν τις παγκόσμιες εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια. Στον πόλεμο αυτό, εκείνο που θα κριθεί δεν είναι το ποια πολεμική μηχανή θα υπερισχύσει, αλλά πρώτα και κύρια θα κριθεί αν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο σύνολό τους, με ηγέτιδα δύναμη αυτή τη στιγμή τις ΗΠΑ, θα περάσουν σε μια νέα, ακόμα πιο επιθετική φάση επιβολής, διά πυρός και σιδήρου, για τη μοιρασιά της λείας και των παγκόσμιων και περιφερειακών αγορών, σε έναν «αγώνα ζωής και θανάτου» για την ιμπεριαλιστική ηγεμονία.

Ταυτόχρονα θα κριθεί αν μπορούν ν' αναδειχτούν στο παγκόσμιο στερέωμα δυνάμεις τέτοιες που θα έχουν τη βούληση και τις προϋποθέσεις να σταθούν αντιμέτωπες στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Μια τέτοια δύναμη ήταν και είναι τα αναπτυσσόμενα αντιπολεμικά κινήματα των λαών, τα οποία καθημερινά εξαπλώνονται ανά τον κόσμο και μαζικοποιούνται όλο και περισσότερο, εκφράζοντας την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για το παρόν και το μέλλον του, καθώς και τη διάθεσή του να αντισταθεί ενεργά στις πιο σκοτεινές δυνάμεις, τις δυνάμεις του πολέμου και της οπισθοδρόμησης. Ο προσανατολισμός και η αποτελεσματικότητα αυτών των κινημάτων σε μεγάλο βαθμό σήμερα, ακόμα περισσότερο από χτες, έχει να κάνει με την ουσιαστική και δραστήρια παρέμβαση του εργατικού κινήματος και την ανάπτυξη της δράσης του με τους άλλους κοινωνικούς συμμάχους του.

Μεγάλο μερίδιο αυτού του αγώνα πέφτει στις πλάτες μας. Ο ελληνικός λαός καλείται και έχει χρέος να παίξει ενεργό ρόλο σε αυτή την παγκόσμια πανστρατιά ενάντια στον πόλεμο. Η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι άμεσα συμμέτοχη στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία. Με διάφορους τρόπους συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες των Αμερικανών είτε με διευκολύνσεις είτε με τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από το λιμάνι της Σούδας μόνο μέσα στο Φλεβάρη πέρασαν 86 πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους 8 πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια, ενώ την ίδια ώρα στον Περσικό Κόλπο βρίσκεται μια ελληνική φρεγάτα και ελληνικά πληρώματα επανδρώνουν τα αεροσκάφη που κατασκοπεύουν το Ιράκ.

Υπάρχει όμως και η άλλη πρόκληση. Αυτή της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ που θα γίνει στη Βουλιαγμένη την Παρασκευή και το Σάββατο. Το ελληνικό αντιπολεμικό -αντιιμπεριαλιστικό κίνημα με αφορμή τη σύνοδο αυτή καλεί το λαό της πρωτεύουσας να στείλει το δικό του μήνυμα της ενεργού αντίστασης στον ιμπεριαλισμό. ΕΕΔΥΕ, ΠΑΜΕ, «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003», εργατικά συνδικάτα και πλήθος φορέων διοργανώνουν ένα διήμερο κινητοποιήσεων: Την Παρασκευή στις 5 μ.μ. περικύκλωση του υπουργείου Αμυνας και το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Ραντεβού λοιπόν στους δρόμους, εκεί όπου η δύναμη των λαών μπορεί να αποδειχθεί πιο δυνατή από τη δύναμη ακόμα και των πιο ισχυρών όπλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ