Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιον ωφελεί η «ανταγωνιστικότητα»;

«

Ανταγωνιστικότητα». Αυτός είναι ο νέος «εθνικός στόχος», που διακηρύσσουν τώρα οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου (βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, στελέχη πολυεθνικών κλπ.), υποστηρίζοντας πως η «ανταγωνιστικότητα» είναι ο μονόδρομος για το ...καλό της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων γενικότερα! Την καραμέλα της «ανταγωνιστικότητας» πιπιλούσαν όλοι εκείνοι που παρέλασαν χτες και μίλησαν από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των βιομηχάνων (ΣΕΒ) στο Μέγαρο Μουσικής. Από τα ηγετικά στελέχη του ΣΕΒ (πρόεδρος και λοιποί που μίλησαν) μέχρι τον πρωθυπουργό (έστειλε μήνυμα από τη Μάλτα), τον πρόεδρο της ΝΔ (μίλησε στην πρωινή κλειστή συνεδρίαση), τον υπουργό Οικονομίας και άλλους «εκλεκτούς» προσκεκλημένους.

Η ηγεσία του ΣΕΒ ακολούθησε τη γνωστή τακτική. Παράλληλα με τα «μπράβο» στην κυβέρνηση για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να ικανοποιήσει τις «επιθυμίες- αιτήματά τους» αλλά και την κριτική για καθυστερήσεις και αποτυχίες στην εφαρμογή συγκεκριμένων επιμέρους μέτρων (καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις), διατύπωσε και τις νέες αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Στα πλαίσια αυτά, η ηγεσία του ΣΕΒ απαίτησε τη λήψη νέων μέτρων (που θα υπονομεύουν παραπέρα το συνταξιοδοτικό και κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, τις εργασιακές σχέσεις, την αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων, το λεγόμενο κράτος πρόνοιας, την Ανώτατη Εκπαίδευση κλπ.), με το επιχείρημα ότι αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα κάνουν ισχυρότερη την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.

Οι αξιώσεις των βιομηχάνων προκάλεσαν έριδες ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην αξιωματική αντιπολίτευση, που - αξιοποιώντας το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ - έσπευσαν να υπερθεματίσουν για την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Στα πλαίσια αυτά, είδαμε ή ακούσαμε από τη μια τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας και από την άλλη τον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συναγωνίζονται προκειμένου να αποδείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ - καθένας για το κόμμα του - τα καταφέρνει καλύτερα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Στα πλαίσια αυτά, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 4 άξονες μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τα οποία κινούνται στον αστερισμό των αξιώσεων της ηγεσίας του ΣΕΒ, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ διατύπωσε την άποψη πως «χρειάζεται γόνιμο έδαφος για την τόνωση των επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό δεν υπάρχει σήμερα αλλά θα δημιουργηθεί όταν η ΝΔ έρθει στην κυβέρνηση...

Ολοι όσοι παρέλασαν και μίλησαν χτες από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ (βιομήχανοι, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση) άφησαν να εννοηθεί ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας συμφέρει και τους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους. Και τις πολυεθνικές (σαν την ΠΑΛΚΟ που πέταξε ξαφνικά στο δρόμο 500 εργάτριες θεωρώντας ότι τα μεροκάματα είναι μεγάλα) και τους άνεργους ή τους συνταξιούχους. Σε όλους αυτούς που προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι η «ανταγωνιστικότητα» σημαίνει διεύρυνση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, παραπέρα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, η απάντηση των εργαζομένων μπορεί και πρέπει να είναι μία. Κοινωνικοπολιτικός αγώνας, μέτωπο πάλης, για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ