Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλληλεγγύη στην Κούβα

Πολύμορφες είναι αυτό τον καιρό οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης των λαϊκών οργανώσεων της χώρας μας στον ανυπότακτο κουβανικό λαό και στην επανάστασή του. Οι κομμουνιστές και πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι οργανώνουν και συμμετέχουν σε συζητήσεις και εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας, ενώ η παρουσία Κουβανών συντρόφων που βρίσκονται φιλοξενούμενοι εδώ είναι σημαντική βοήθεια για την κατανόηση της κατάστασης που επιδιώκει να διαμορφώσει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στο νησί. Αυτό που βρίσκεται στο στόχαστρό του είναι πρώτα και κύρια το παράδειγμα που εκπέμπει η σοσιαλιστική Κούβα σε όλη την αμερικανική ήπειρο και στον κόσμο ολόκληρο.

Η πολύχρονη και εντεινόμενη το τελευταίο διάστημα υπονομευτική προσπάθεια σε βάρος της επανάστασης στην ηρωική Κούβα από τις ΗΠΑ και οψίμως από την ΕΕ, το από ποιο πρίσμα βλέπει κανείς αυτή την επίθεση, γίνεται σήμερα κριτήριο για το σε ποια όχθη βρίσκεται. Και εδώ δεν υπάρχουν μεσοβέζικες καταστάσεις. `Η υπερασπίζεσαι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας του κάθε λαού, άρα και του κουβανικού, ή αποδέχεσαι τα όποια προσχήματα προβάλλονται από τους ιμπεριαλιστές και ρίχνεις «νερό στο μύλο» της υπονόμευσης.

Γιατί η ουσία είναι ότι ο πόλεμος που διεξάγεται από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ενάντια στη «διεθνή τρομοκρατία»(!), ως συστατικό του στοιχείο έχει και την ένταση της προσπάθειας για ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα. Οι διάφορες δήθεν κριτικές προσεγγίσεις για την πρόσφατη στάση της Κούβας, το σύστημα δικαιοσύνης της απέναντι στους μισθοφόρους και προδότες που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ, κρύβουν την αλήθεια, που δεν είναι άλλη από τη συνεχή προσπάθεια και επιδίωξη των ιμπεριαλιστών για κατάργηση των κατακτήσεων που απολαμβάνει ο λαός της Κούβας.

Οι κατακτήσεις αυτές είναι που κάνουν το λαό αυτής της μικρής χώρας να στέκεται όρθιος στις επιθέσεις που δέχεται και σαν μια γροθιά να στηρίζει την επανάστασή του. Για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία που παρέχεται σε όλους τους νέους. Για την ανοιχτή πρόσβαση στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Για τη δημόσια Υγεία και κοινωνική φροντίδα όπου έχει πρόσβαση κάθε Κουβανός πολίτης. Για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Για τα τόσα επιτεύγματα που ονειρεύονται εκατομμύρια εργαζομένων σε όλο τον πλανήτη, για τις αξίες της ανθρωπιάς και της ειρήνης, της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Αυτός όμως είναι και ο λόγος που όλο και περισσότερο και ο δικός μας λαός αγκαλιάζει την υπόθεση της Κούβας. Γιατί η υπεράσπισή της είναι συνυφασμένη και με τον καθημερινό αγώνα των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και σιγοντάρουν οι θιασώτες του ευρωενωσιακού μονόδρομου. Η αλληλεγγύη με το νησί της ελπίδας «δένεται» με την πάλη ενάντια στο τελευταίο κύμα απολύσεων, έκφραση της καπιταλιστικής κρίσης, που σαρώνει τα λαϊκά στρώματα. «Δένεται» με την πάλη για μια άλλη, λαϊκή εξουσία σε ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για να αλλάξει ουσιαστικά η ζωή των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ