Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα

Δεν είναι μόνο η διαστρέβλωση από την κυβέρνηση της πραγματικότητας που εξοργίζει. Είναι κυρίως η διαιώνισή της, προκειμένου να χρησιμοποιείται για οφέλη από αυτήν. Και εξηγούμαστε: Οταν οι Τσιγγάνοι και οι παλιννοστούντες εξακολουθούν να ψάχνουν την αναβάθμιση των συνθηκών ζωής τους, η κυβέρνηση προβάλλει δήθεν «πρωτοποριακά προγράμματα» υπέρ τους, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Από το 1996 - οπότε και πρωτοανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, πακέτο προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη των Τσιγγάνων και των παλιννοστούντων - οι εξαγγελίες είναι σχεδόν πάντα οι ίδιες. Και... περιέργως τα μέτρα αυτά επαναλαμβάνονται, με τη μορφή βαρύγδουπων ανακοινώσεων, λίγο πριν τις εκλογές. Ετσι έγινε το 2000, οπότε ανάμεσα σε άλλα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε τη χορήγηση δανείων, με δήθεν ευνοϊκούς όρους, σε Τσιγγάνους και παλιννοστούντες, για την απόκτηση στέγης. Ετσι έγινε και προχθές, οπότε, μετά τη συνεδρίαση του διυπουργικού οργάνου, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε νέα δάνεια και «πρωτοποριακά προγράμματα», όπως διαπολιτισμικά σχολεία, εκπαίδευση, για... μια βδομάδα (!) σε 8 αθλήματα και η διεξαγωγή επισκέψεων από 3 κινητές μονάδες περίθαλψης σε καταυλισμούς Τσιγγάνων, λειτουργία κάποιων ιατροκοινωνικών κέντρων κλπ.

Αλλά και οι περιβόητες εξαγγελίες για τη δημιουργία οικισμών περίσσεψαν και ποιος ξέρει πότε και αν θα υλοποιηθούν. Θυμίζουμε ότι η στέγαση Τσιγγάνων σε οικισμό με λυόμενα στο στρατόπεδο «Γκόνου», που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 1997 παραδόθηκε το Νοέμβρη του 2000. Βεβαίως, την ίδια ώρα, τάζουν κατοικίες με στεγαστικά δάνεια τα οποία θα τους δοθούν, αλλά που δεν καλύπτουν τις δαπάνες κατασκευής σπιτιού. Για να τους αναγκάσουν να ζητήσουν και άλλα τραπεζικά δάνεια, ρίχνοντάς τους βορά στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των τραπεζιτών.

Η πραγματικότητα που ζουν αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί πλέον να συγκαλυφτεί. Οπως δεν μπορούν να κρυφτούν και οι προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες. Γιατί η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες ανάγκες αναβάθμισης της ζωής τους δίνει ψίχουλα, παρουσιάζοντάς τα ως «κοινωνική πολιτική», ενώ δεν είναι ούτε καν βελτίωση της μιζέριας τους.

Είναι προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα που η αντιλαϊκή πολιτική της διαιωνίζει, αλλά και την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να αποκτήσουν στοιχειώδη εφόδια,(σπίτι, δουλιά, υγεία, παιδεία), για να ζουν υποφερτά, γιατί για πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους ούτε κουβέντα να γίνεται. Αλλωστε η πλειοψηφία της εργατικής τάξης βρίσκεται σε ανάλογη θέση. Και το κάνει η κυβέρνηση ως ένα μέσο άντλησης ψήφων, όχι μόνο απ' αυτά τα τμήματα του πληθυσμού, αλλά και από άλλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε οι συγκεκριμένες εξαγγελίες επιδιώκεται προπαγανδιστικά να κατασκευάσουν το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης. Τις ψήφους αυτές θα χρησιμοποιήσει για την παραπέρα υποβάθμιση της ζωής του λαού. Τα «μέτρα» για αυτές τις ομάδες εργαζομένων θα αποτελέσουν μέρος της προεκλογικής δράσης, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. Μόνο που οι συγκεκριμένες εξαγγελίες δεν μπορούν να κρύψουν την αντιλαϊκή τους πολιτική, η οποία πρέπει να καταδικαστεί πολιτικά από το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ