Σάββατο 28 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η χειρότερη ΚΑΠ

Η χειρότερη αναθεώρηση στην ιστορία της ΚΑΠ και της ΕΕ αποτελεί πια γεγονός. Ομως, το κακό για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους δε σταματά εδώ. Με βάση τις νέες αντιαγροτικές πολιτικές αποφάσεις που έλαβε προχτές το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ υπό Ελληνική Προεδρία, έρχονται ακόμα χειρότερα μέτρα για βασικά ελληνικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, το λάδι, ο καπνός κ.ά. Αυτά που σε πρώτη φάση αποφασίστηκαν και αυτά που συντόμως πρόκειται να αποφασιστούν, στο όνομα της ΟΝΕ, της ΚΕΠΑΑ, της διεύρυνσης, του ΠΟΕ, ή, με άλλα λόγια, κατόπιν ρητών εντολών των ευρω - πολυεθνικών, θα έχουν σαφώς ακόμα πιο αρνητικά αποτέλεσμα σε βάρος των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων. Κι αυτό δεν κρύβεται, παρά τους όποιους θεατρινίστικους πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης - Προεδρίας.

Η αποδέσμευση ή η εθελοντική ανά κράτος - μέλος μερική αποδέσμευση, των επιδοτήσεων που απομένουν, σε συνδυασμό με τη μείωσή τους από το 2005 και μετά, δε θα έχουν μόνον αρνητικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους. Θα επιφέρουν ένα σοβαρό πλήγμα στην αγροτική παραγωγή και την ελληνική ύπαιθρο. Με άλλα λόγια, τα νέα σχέδια της ΕΕ αποσκοπούν στο να φτιάξουν λίγους μεγαλοαγρότες φασονατζήδες των πολυεθνικών και των παραρτημάτων τους, που θα πουλούν φτηνή πρώτη ύλη στο όνομα του διεθνούς ανταγωνισμού. Κι αν τελικά, δεν μπορούν κι αυτοί να παράγουν φτηνή πρώτη ύλη δεν πειράζει. Οι πολυεθνικές μπορούν να βρουν φτηνή πρώτη ύλη από τρίτες χώρες, δηλαδή χώρες του τρίτου κόσμου, στα πλαίσια των συνθηκών υπερεκμετάλλευσης που έχει δημιουργήσει το μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα της «παγκοσμιοποίησης».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι προχτεσινές ολέθριες αποφάσεις, που έλαβε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Αποφάσεις που πρακτικά για την Ελλάδα και τους μικρομεσαίους Ελληνες αγρότες θα έχουν τα εξής αποτελέσματα: Ενίσχυση της φτώχειας και του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών. Κουτσουρεμένες ψευτο - εισοδηματικές ενισχύσεις - «προνοιακά επιδόματα» ή «άτυπα επιδόματα ανεργίας» για μικρομεσαίους αγρότες, που δε θα μπορούν να παράγουν, αλλά θα τους απαγορεύεται έτσι, να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, για να μην προστεθούν στις στρατιές ανέργων των πόλεων. Είναι κι αυτό μια «μορφή»... ανάπτυξης της υπαίθρου!... Ακολούθως, μέσω των νέων αποφάσεων για την ΚΑΠ, θα επιτευχθεί όπως όλα δείχνουν: Η συρρίκνωση της παραγωγής και η υποβάθμιση της ποιότητας. Θα κλονιστεί σημαντικά ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας και ο τομέας των εξαγωγών θα οδηγηθεί στην πλήρη καταρράκωση.

Για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους, δε μένει άλλη επιλογή από το να οργανώσουν και να εντείνουν την πάλη τους ενάντια σ' αυτή την προσχεδιασμένη αντιαγροτική πολιτική. Να αντιπαλέψουν μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα τα όσα αποφασίζουν σε βάρος τους οι εκφραστές - πολιτικοί υπάλληλοι των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Να ανατρέψουν αυτήν την αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική μέσα από το χτίσιμο του λαϊκού μετώπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ