Πέμπτη 10 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η τιμή του πολιτικού κόσμου

Με «πρωτοβουλίες», τις οποίες ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, επιχειρείται η αναβάπτιση του πολιτικού συστήματος σε μια νέα «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», για να ανακτήσει τη χαμένη τιμή του. Μετά από είκοσι χρόνια του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία και οκτώ χρόνια του κ. Σημίτη στο «τιμόνι», ανακάλυψαν ότι κάτι είναι σάπιο στο βασίλειό τους... Ποιον κοροϊδεύουν;

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι οι «πρωτοβουλίες» του θα κινηθούν προς δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη θα είναι η αυστηρότερη εφαρμογή του «πόθεν έσχες» των πολιτικών και η δεύτερη θα είναι οι αλλαγές του εκλογικού συστήματος. Και στις δύο περιπτώσεις, επιχειρείται ένα σοβάντισμα για να καλυφθούν οι ρωγμές και ασχήμιες σε ένα οικοδόμημα, στο οποίο οξύνονται οι εσωτερικές αντινομίες και οι αντιθέσεις του.

Η κυβέρνηση επίσης ανακάλυψε τώρα, ενόψει των εκλογών και των κακών μαντάτων από τις δημοσκοπήσεις, ότι το εκλογικό σύστημα είναι άδικο και αμαρτωλό... Ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησαν για την ανάγκη ενός «αναλογικότερου» συστήματος. Προκλητική υποκρισία.

Χρόνια τώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει, με τα ίδια στερεότυπα, προτάσεις του ΚΚΕ και άλλων πολιτικών δυνάμεων για την καθιέρωση της απλής, άδολης και ανόθευτης αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Πρόταση, την οποία το ΚΚΕ επιμένει να υποστηρίζει, να προβάλλει και δεν είναι μόνο του σ' αυτό το πάγιο αίτημα. Γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα, που δίνει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ευθέως ανάλογη με το εκλογικό ποσοστό του κάθε κόμματος. Η κυβέρνηση, όταν μιλάει για «αναλογικότερο» σύστημα, δεν παραιτείται από το βασικό στόχο της για την ανάδειξη «ισχυρής κυβέρνησης», με μειοψηφία στο λαό, δηλαδή την κλοπή ενός μέρους των ψήφων των μικρότερων κομμάτων προς όφελος των δύο συνεταίρων του δικομματισμού. Η κλοπή είναι κλοπή και δεν μπορεί να διαβαθμιστεί σε «κλοπή του 30%», ή «κλοπή του 20%».

Οσον αφορά στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών, και εδώ η υποκρισία περισσεύει. Βεβαίως, σχετικά με το «πόθεν έσχες», οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, αφού τίποτα δεν έχουν να κρύψουν και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Ομως, πέρα από τις αμφιβολίες που γεννά το ίδιο το περιεχόμενο της πρότασης, για το εύρος της εφαρμογής και την αποτελεσματικότητά της, το κύριο είναι ότι διατηρείται και ενισχύεται, μάλιστα, η γενεσιουργός αιτία των φαινομένων της διαφθοράς, της συναλλαγής, της αδιαφάνειας. Κανένα μέτρο και κανένας θεσμός δεν μπορεί να εξασφαλίσει πιστοποιητικό τιμιότητας και νομιμότητας σε έναν πολιτικό, ή σε ένα πολιτικό κόμμα, που υποστηρίζει το υφιστάμενο καπιταλιστικό καθεστώς, όσο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, που υπηρετούν τα αστικά κόμματα και τα στελέχη τους, κυβερνητικά και μη κυβερνητικά. Γιατί, όπως τονίζεται στη χτεσινή ανακοίνωση του ΚΚΕ: «Η τιμή του πολιτικού κόσμου κρίνεται από τα συμφέροντα που αυτός υπηρετεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ