Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ισοτιμία της ψήφου

Πρότεινε ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα και ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να κάτσουν στο τραπέζι του «διαλόγου» για να το συζητήσουν. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που δίνει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και παράλληλα εντείνει την αντιλαϊκή της πολιτική, θυμήθηκε και την αλλαγή του εκλογικού νόμου... Ενός νόμου, ο οποίος, φυσικά, σαν άξιος συνεχιστής του προηγούμενου, θα συνεχίσει να κλέβει έδρες από τα μικρότερα κόμματα, διατηρεί το απαράδεκτο «πλαφόν» του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή και μ' αυτές θα «πριμοδοτεί» κύρια το πρώτο κόμμα. Συγχρόνως, η κυβέρνηση, με τη συγκεκριμένη της... πρόταση, επιδιώκει να ενισχύσει το δικομματισμό, αλλά και τη διευκόλυνση της «σύστασης» κεντροαριστερών ή κεντροδεξιών κυβερνήσεων συνεργασίας.

Για να πετύχουν όλα τα παραπάνω, οι κυβερνώντες έχουν το θράσος να ζητούν και «διάλογο». Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε να συμμετέχει σ' αυτή την πολιτική «φαρσοκωμωδία». Δεν μπήκε σ' αυτή τη λογική, γιατί δεν παζαρεύει την απλή αναλογική. Επιμένει και αγωνίζεται για την καθιέρωσή της, σαν πάγιου εκλογικού συστήματος, γιατί μόνο αυτή καθιερώνει την ισοτιμία της ψήφου. Σ' αυτό τον αγώνα κάλεσε και καλεί όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας να δραστηριοποιηθούν και να συντονιστούν για να δημιουργηθεί ένα πλατύ δημοκρατικό κίνημα που θα παλέψει κόντρα και ενάντια στο συγκεκριμένο πολιτικό εκβιασμό της κυβέρνησης.

Βέβαια, η κοινή δράση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ή σε κάποια άλλα ζητήματα δε σημαίνει, ούτε οδηγεί σε γενικότερες πολιτικές συμφωνίες και συνεργασίες και πάνω σ' αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμιά σύγχυση. Το ΚΚΕ έχει ως πάγια αρχή του την πολιτική των συμμαχιών. Για να έχει όμως μια πολιτική συμμαχία αποτέλεσμα και προοπτική, πρέπει να γίνει πάνω σε γενικότερες προγραμματικές συμφωνίες. Σήμερα, λοιπόν, δεν υπάρχει έδαφος για τέτοιου είδους συμμαχίες, γιατί υπάρχουν μεγάλες και διαμετρικά αντίθετες προγραμματικές διαφορές. Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι άλλο κοινή δράση σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα - όπως π.χ. η καθιέρωση της απλής αναλογικής - και άλλο πολιτική συμμαχία.

Η πάλη για την καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν αφορά μόνο τα πολιτικά κόμματα. Αφορά πρώτα και κύρια το λαό, τους εργαζόμενους, τους μαζικούς φορείς, τα συνδικάτα και γι' αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να υπάρξει μαζική δράση και κινητοποίηση. Αυτή τη χρονική περίοδο, που το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου βρίσκεται στην επικαιρότητα, κόμματα, κινήσεις, μαζικοί φορείς, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεχωριστά πρόσωπα, πρέπει να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ