Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταξίματα και διαπιστευτήρια

Το «τάξιμο» αποτελούσε ανέκαθεν έναν καλό προεκλογικό άσο στο μανίκι των εκάστοτε διεκδικητών της κυβερνητικής εξουσίας. Η περίοδος που διανύουμε έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα που θέλει τους μήνες πριν τις εκλογές να καλλιεργείται και να συντηρείται πάση θυσία ένα κλίμα παροχολογίας, που επίσης κατά κανόνα ευτελίζεται σε ένα άθλιο εμπόριο ελπίδων πάνω στις λαϊκές ανάγκες που η πολιτική τους αφήνει ανικανοποίητες. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια. Οι υποσχέσεις που αφειδώς μοιράστηκαν στον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ, ξεχάστηκαν την επομένη των εκλογών. Ωστόσο, ο εμπαιγμός καλά κρατεί. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ξανά κάποια ψίχουλα που ισοδυναμούν με σταγόνα στον ωκεανό της «χασούρας» που είχαν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα όλη την προηγούμενη τετραετία και ακόμη πιο πριν.

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τη «χάρτα» του ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα θα είναι περισσότερο αναιμική απ' όσο υποπτεύεται και ο πλέον επιφυλακτικός. Αλλωστε, μόλις προχτές ο Κ. Σημίτης φρόντισε να δώσει δείγματα γραφής σχετικά. Στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν ξεκάθαρος όσο και κυνικός μεταφέροντας σχεδόν αυτολεξεί τις επιταγές που μια μέρα νωρίτερα του είχε θέσει ο ΣΕΒ. Δήλωσε, πως δεν πρόκειται να ενδώσει στις απαιτήσεις των λαϊκών στρωμάτων και ότι δε θα παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από την πολιτική της «δημοσιονομικής σταθερότητας». Αλλωστε η πολιτική των αναδιαρθρώσεων είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο και κατά συνέπεια και για το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ήδη «διέταξε»: «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση αυτοσυγκράτηση στις υποσχέσεις ενόψει εκλογών»!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, δηλώνει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ακολουθήσει το δρόμο της παροχολογίας γιατί θέλει να είναι ειλικρινές και να μπορεί να κοιτά στα μάτια τον λαό! Ο λόγος βέβαια δεν είναι αυτός. Η ΝΔ ξέρει πως ο λαός μπούχτισε από υποσχέσεις, θέλει να οικειοποιηθεί την οργή του και να καρπωθεί τη δυσαρέσκειά του. Ετσι, παρουσιάζει την εικόνα του κόμματος που δεν υπόσχεται αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα... πράξει! Ξέρει όμως κι αυτός, αυτό που ξέρει και ο κ. Σημίτης. Για τον απλό λόγο ότι η πολιτική τους είναι ίδια, ίδιοι και οι λόγοι που τους δεσμεύουν και τους περιορίζουν. Οι επιθυμίες του ΣΕΒ είναι νόμος και για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ.

Και οι δύο - με διαφορετική ίσως τακτική - κατευθύνονται στον ίδιο στόχο. Να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού, αφού έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους και τις εγγυήσεις πως θα συνεχίσουν την πολιτική που συμφέρει την πλουτοκρατία. Ο ίδιος ο λαός μπορεί να παρεμβάλλει εμπόδια στην αντιλαϊκή τους πορεία. Με τη συσπείρωση και την πάλη του. Δίνοντας μαζικό μαχητικό «παρών» στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν. Δίνοντας το «παρών» σε όλα τα μετερίζια της ταξικής πάλης. Και πηγαίνοντας στην κάλπη με την απόφαση να καταδικάσει και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να ενισχύσει το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ