Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σημαία τους τα κέρδη

Το ρόλο της σαν άξιο πολιτικό εκπρόσωπο του μεγάλου κεφαλαίου, ικανού να διαδεχτεί τους «κουρασμένους» διαχειριστές του ΠΑΣΟΚ, διαλάλησε χτες η ΝΔ, με αφορμή τη συνάντηση του προέδρου της με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ. Ετσι, παρότι είχε την ευκαιρία για μια θεατρικού τύπου φιλεργατική παράσταση, το κόμμα της ΝΔ επέλεξε να δώσει ξανά εξετάσεις σε εκείνα τα κέντρα οικονομικής εξουσίας, που με το βάρος τους, μπορούν να του δώσουν αποφασιστική ώθηση για να βρεθεί στην κυβερνητική εξουσία. Ταυτόχρονα, βέβαια, χρειάζονται και οι ψήφοι του κοσμάκη. Σε αυτόν τον κόσμο, η ΝΔ και ο αρχηγός της «κλείνουν το μάτι», ψάχνουν να βρουν τρόπους να τον εγκλωβίσουν.

«

Ο Κ. Καραμανλής δεν ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη με σημαία ευκαιρίας», λέει η ΝΔ. Σημαία της - που επιβεβαιώθηκε και χτες- είναι η «ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». Δηλαδή, η αύξηση των κερδών τους και η μείωση των λαϊκών εισοδημάτων. Σημαία της είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η ενίσχυση της θέσης των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων. Σημαία της είναι η «ελεύθερη αγορά», η «απελευθέρωση» και η αιχμαλωσία των εργατικών αναγκών κάτω από την μπότα της κερδοφορίας. Σημαία της είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η καπιταλιστική ολοκλήρωση με τους όρους του κεφαλαίου και για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Και η υποταγή της ΝΔ σε αυτές τις αρχές είναι άνευ όρων και διά παντός. Γι' αυτό και η επίκληση του «ρεαλισμού» απέναντι στις απαιτήσεις των εργαζομένων. Γι' αυτό και η προσγείωσή της σε «εφαρμόσιμες πολιτικές». Ακόμα και αυτό το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» φοβάται (;) να το κάνει σημαία. Και βέβαια δεν ανησυχεί για τη διάβρωση του πολιτικού συστήματος, εξαιτίας της «προεκλογικής παροχολογίας». Αυτό που πραγματικά την ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι μαζικά να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Αλλωστε, οι προειδοποιήσεις του ΣΕΒ δεν απευθύνονται μόνο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι νόμος και για τη ΝΔ.

Δε μένει, λοιπόν, γι' αυτήν παρά να αποδείξει πως η ΝΔ θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής αυτής της πολιτικής. Οτι θα είναι αυτή στη θέση του ΠΑΣΟΚ, που θα βάλει το (καπιταλιστικό) κράτος να λειτουργήσει χωρίς γραφειοκρατία. Είναι αυτή που μπορεί να κάνει τους (αντεργατικούς) νόμους να αποδώσουν καλύτερα. Είναι αυτή που θα κάνει το τρίτο ΚΠΣ να πέσει με πιο γρήγορους ρυθμούς στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Είναι φανερό όμως ότι αυτό που χρειάζονται οι εργαζόμενοι δεν είναι ένας καλύτερος διαχειριστής σε αυτή τη βάρβαρη και εξοντωτική κοινωνία που τους έχουν ρίξει. Οι εργάτες χρειάζονται και απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς, για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Οι συνταξιούχοι μεγαλύτερες συντάξεις. Οι άνεργοι θέλουν δουλιά... Αυτά όμως και αλλά πολλά, όπως δεν τα εξασφάλισαν επί ΠΑΣΟΚ, δε θα τα εξασφαλίσουν ούτε με τη ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ