Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εμπλοκή ... στο Ιράκ

Η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στο πλευρό των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, βρίσκεται επί θύραις. Η έκδοση του σχετικού ψηφίσματος, για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης υπό τις διαταγές των Αμερικανών, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο επιδιώκουν οι κατακτητές του Ιράκ και αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα τις επόμενες μέρες, είναι μόνον το πρόσχημα για τη νομιμοποίηση της αμερικανοβρετανικής κατοχής του Ιράκ. Εξάλλου, από την πλευρά της ΕΕ, όπως φάνηκε και από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στην Ιταλία, ο κύβος ερρίφθη! Κατά συνέπεια, όποια κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η φόρμουλα για την αποστολή στρατευμάτων θα βρεθεί, εντός ή εκτός του ΟΗΕ.

Είναι χαρακτηριστική η διολίσθηση της ελληνικής θέσης. Ξεκίνησε από τη θέση ότι «δε στέλνουμε στρατεύματα στο Ιράκ, αλλά μόνο διευκολύνσεις», για να φθάσει τώρα στη θέση ότι «στέλνουμε στρατεύματα, αλλά όχι επιχειρησιακές δυνάμεις», λες και τα στρατεύματα κατοχής αποτελούνται μόνον από επιχειρησιακές δυνάμεις. Επίσης η αρχική θέση συμπληρωνόταν με την επισήμανση ότι οι ελληνικές δυνάμεις, που ενδεχόμενα θα στέλνονταν όταν θα επικρατήσει «ειρήνη» θα ήταν μόνο για την «ανασυγκρότηση» του Ιράκ, μετά τη λήξη του πολέμου και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Τώρα αυτό που έχει δρομολογηθεί είναι η αποστολή βοηθητικών στρατευμάτων στις δυνάμεις κατοχής!

Η Ελλάδα δε θα βρεθεί ξαφνικά στο Ιράκ. Αυτού του είδους οι αποστολές, και άλλες που θ' ακολουθήσουν, έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της ενεργού εμπλοκής της χώρας στους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Εχουν προηγηθεί η Βοσνία, η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, η ΠΓΔΜ, το Αφγανιστάν. Πάνω από 2.000 Ελληνες στρατιωτικοί βρίσκονται την ώρα αυτή εκτός ελληνικών συνόρων, ενώ συνολικά πάνω από 20.000 έχουν περάσει από αυτές τις αποστολές και το ετήσιο κόστος είναι πάνω από 60 δισ. δραχμές. Το ποια θα είναι η έκβαση αυτής της εμπλοκής, αυτό το αποφασίζουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία και η ελληνική κυβέρνηση απλώς εκτελεί. Αυτό όχι γιατί δεν έχει άλλες επιλογές ή γιατί πιέζεται για να το κάνει, αλλά γιατί είναι συνειδητή επιλογή της, να υπηρετήσει με επιμέλεια τους ιμπεριαλιστές και τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους, προσδοκώντας οφέλη για την ντόπια οικονομική ολιγαρχία.

Ούτε οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται ξαφνικά σε τέτοιες αποστολές. Το δόγμα τους, η διάταξή τους έχουν μπει σε μια διαδικασία αναπροσαρμογών, ώστε πιο αποτελεσματικά ν' ανταποκρίνονται σε αποστολές «νέας τάξης». Αλλά και η σύνθεσή τους, με την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων «επαγγελματιών οπλιτών», εντάσσεται στις ίδιες επιλογές. Η αποστολή, λοιπόν, ελληνικών στρατευμάτων στο Ιράκ έχει δρομολογηθεί. Αυτό που μένει να αποκαλυφθεί στον ελληνικό λαό είναι η εξαπάτηση που γίνεται με τα περί δήθεν «ειρήνης» των ιμπεριαλιστών, περί «ανθρωπιστικής βοήθειας», περί «θέσεων εργασίας» για τους νέους, που επιλέγουν, κάτω από την πίεση της ανεργίας, να γίνουν μισθοφόροι των ιμπεριαλιστών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ