Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μίλερ - υπουργείο...

Η χτεσινή πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της εφημερίδας μας σχετικά με το «εκπαιδευτικό πακέτο», που δώρισε στο υπουργείο Παιδείας η κ. Μπόνι Μίλερ, σύζυγος του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα μας Τόμας Μίλερ, με την ευγενική χορηγία γνωστής πολυεθνικής, δείχνει ταυτόχρονα τόσο την υποτέλεια της κυβέρνησης όσο και τη συνειδητή της επιλογή να αξιοποιήσει το «εργαλείο» - όπως το χαρακτηρίζει - για να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά στις αξίες της ελεύθερης αγοράς και της υποταγής στη «νέα τάξη»! Γιατί η κ. Μίλερ ως επιστήμονας ή ό,τι άλλο μπορεί να είναι, καλεί τους εκπαιδευτικούς να περάσουν στα παιδιά ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε το αναπόφευκτο», ότι «χρειάζονται ερεθίσματα κοινωνικού διαλόγου και όχι διεκδίκησης», ότι «χρειάζεται να διαμορφωθεί ο ευπροσάρμοστος ενήλικος το 2010 ή το 2020»!!!

Το ίδιο το υπουργείο προσπάθησε να κρατήσει εδώ και καιρό το θέμα παγωμένο, αφού το «πακέτο» στάλθηκε στους διευθυντές των σχολείων και δε δόθηκε πλατιά, τουλάχιστον στους καθηγητές. Τώρα αναγκάζεται να παραδεχτεί την ύπαρξή του. Σε χτεσινή απάντηση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας, μέμφεται το «Ρ», γιατί δήθεν «παράλογα» συνδέει την παρέμβαση της κ. Μίλερ, με τις επιδιώξεις της για τη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς υποτακτικής. Ωστόσο, για την κυβέρνηση του «yes men» και της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, φτιάχνει μια εκπαίδευση στα καλούπια της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, είναι απολύτως φυσιολογικό να υιοθετεί με τάχιστες διαδικασίες τα πονήματα της κ. Μίλερ.

Οι ευθύνες, επομένως, είναι τεράστιες για το μέλλον που επιφυλάσσει στη νέα γενιά. Αυτή της η τακτική, να βάλει τέτοια εγχειρίδια στα σχολεία αποδεικνύει ακριβώς το φόβο της ότι οι νέοι ριζοσπαστικοποιούνται, ότι συνειδητοποιούν την ανάγκη της αντίστασης στους ιμπεριαλιστές. Αυτό θέλει να προλάβει η κυβέρνηση γι' αυτό θέλει να διαμορφώσει τις παιδικές ψυχές από νωρίς στη λογική της υποταγής. Μόνο που λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Ο λαός της χώρας έχει πλούσια εμπειρία και παράδοση αγώνων και στα εκπαιδευτικά πράγματα. Εχει αναδείξει γίγαντες της παιδαγωγικής, όπως ο Δημήτρης Γληνός, η Ελλη Αλεξίου, η Ρόζα Ιμβριώτη, ο Μιχάλης Παπαμαύρος και τόσοι άλλοι που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινωνική προκοπή. Ηταν με την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων που πάλεψαν ενάντια στους κατακτητές και την πλουτοκρατία, πάλεψαν, για να είναι η μόρφωση λαϊκό δικαίωμα και η εκπαίδευση να διαμορφώνει ολοκληρωμένες ανυπότακτες και δημιουργικές προσωπικότητες. Αυτοί δείχνουν το δρόμο και στις σημερινές γενιές.

Είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας. Μια αξιοπρέπεια και στοιχειώδης λογική που κάνει τον κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο να διακρίνει ότι η ...ευαισθησία της κ. Μίλερ, που έγραψε το πόνημά της όταν θήτευε στην καταστραμμένη από τους ιμπεριαλιστές Βοσνία, η υιοθέτηση του πονήματος από το υπουργείο Παιδείας δεν είναι ...αθώα πράγματα. Είναι επιλογές με προοπτική για τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. Γι' αυτό δικό μας χρέος είναι να αντισταθούμε να μην περάσει αυτή η πρόκληση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ