Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ευρωσύνταγμα» κατά των λαών

Νέα δεσμά για τους λαούς της Ευρώπης απεργάζονται, στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ, με το «Ευρωσύνταγμα». Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επικεντρώνουν την προσοχή τους στις διαφωνίες που έχουν ανακύψει μεταξύ των «εταίρων» για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων σημαντικότερο θεωρείται η μοιρασιά των ψήφων στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πίσω από τις διαφωνίες, κρύβονται έντονοι ανταγωνισμοί μεταξύ των «μεγάλων δυνάμεων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αντικείμενο τον έλεγχο και τον καθορισμό των εξελίξεων στην Ενωση των είκοσι πέντε κρατών - μελών, μετά την ένταξη και των δέκα νέων κρατών - μελών, την 1η Μάη του 2004. Την ίδια στιγμή τους ενώνει η άκρατη επιθετικότητα ενάντια στους λαούς.

Οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να διαφωνούν για το πώς θα μοιράσουν την εξουσία στα συμβούλια, όμως έχουν συμφωνήσει σε πολύ περισσότερα και σοβαρότερα θέματα που αφορούν στο μέλλον των λαών. Και αν κρίνει κανείς από τα θέματα στα οποία συμφωνούν, το μέλλον θα είναι μαύρο.

Ενα από τα χαρακτηριστικά του «Ευρωσυντάγματος» είναι η προσπάθεια να θεσμοθετήσει τον καπιταλισμό ως ισόβιο σύστημα. Αυτή η αντιιστορική θέση, μια άλλη όψη της θέσης περί του τέλους της Ιστορίας, δείχνει την πρόθεση των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων να κατοχυρώσουν και να θωρακίσουν θεσμικά την εξουσία τους στο διηνεκές, θέτοντας ουσιαστικά, στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπό διωγμό την ταξική πάλη.

Το «Ευρωσύνταγμα» είναι, ουσιαστικά, μια Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμπεριλαμβάνει όλες τις προηγούμενες και καθορίζει το πλαίσιο δράσης των πολυεθνικών, των τραπεζιτών, της καταστολής, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, των στρατιωτικών επεμβάσεων.

Για να πετύχουν αυτό το στόχο, επιστρέφουν στον πρωτόγονο αντικομμουνισμό, ενώ επιχειρούν να περιστείλουν (μέσω και του θεσμού των «ευρωπαϊκών κομμάτων») τη δραστηριότητα κομμουνιστικών κομμάτων και άλλων δυνάμεων που δε συμφωνούν, ή αντιμάχονται την πολιτική της ΕΕ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Συνάντηση των είκοσι ενός κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που οργανώνει το ΚΚΕ και αρχίζει σήμερα στην Αθήνα, μπορεί να δώσει νέα δύναμη στην «άλλη φωνή» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη φωνή του αγώνα για την ειρήνη, την ισότιμη συνεργασία των κρατών, την αλληλεγγύη των λαών, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο, τον αγώνα για το σοσιαλισμό σε κάθε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για μια σοσιαλιστική Ευρώπη.

Με την ιστορική αισιοδοξία, για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, για την τελική νίκη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για το σοσιαλιστικό μέλλον της ανθρωπότητας, οι κομμουνιστές σηκώνουν, για άλλη μια φορά, τις σημαίες τους και καλούν τους λαούς στον τίμιο αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την αποδυνάμωσή της, αγώνα για την πολιτική και κοινωνική απελευθέρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ