Πέμπτη 11 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θετικό βήμα στη λαϊκή πάλη

Στις μετεκλογικές μέρες που διανύουμε «έχουν πάρει φωτιά» οι πένες αρθρογράφων και σχολιαστών που αναλύουν και ερμηνεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Μια από τις θέσεις που επιχειρούν να περάσουν είναι ότι «ηττημένη στις εκλογές είναι η αριστερά», περιλαμβάνοντας σε αυτή το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το ΣΥΝ. Τσουβαλιάζοντας ανόμοιες πολιτικές δυνάμεις, επιχειρείται να αποκρυβεί ένα θετικό βήμα που έγινε σε αυτές τις εκλογές που είναι η άνοδος σε ψήφους (+57.000 ψήφοι), ποσοστό (+0,36%) και κοινοβουλευτική δύναμη (+1 έδρα) του ΚΚΕ.

Μόνιμη επιδίωξη των απολογητών της κυρίαρχης πολιτικής είναι η καλλιέργεια μιας απαισιοδοξίας, ηττοπάθειας, μοιρολατρίας στον λαϊκό κόσμο. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της εκλογικής μάχης, αλλά και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τόνισε ότι «έχουμε αγώνες αύριο». Στηριγμένο στην εμπειρία του συνεχίζει αποφασιστικά τη δράση. Στην εκλογική μάχη επιτεύχθηκε ένα σημαντικό άνοιγμα και μια πλατιά επαφή με τα λαϊκά στρώματα. Τα θετικά αυτά βήματα αποτυπώθηκαν και στην άνοδο σε μεγάλα αστικά κέντρα και περιοχές όπως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις, περιοχές δηλαδή που σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχε παρατηρηθεί στασιμότητα ή και σχετική υποχώρηση.

Η εμπειρία που συσσωρεύεται από τη δράση του Κόμματος, των φίλων και συνεργαζόμενων δυνάμεων όλο το προηγούμενο διάστημα και το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε δείχνει ότι διαμορφώνεται μέσα στο λαό ένας ριζοσπαστικός πυρήνας που αποτελεί τη μαγιά για την παραπέρα ανάπτυξη της ταξικής πάλης και της πολιτικής συμμαχίας και συσπείρωσης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Με αυτή την έννοια, για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες το εκλογικό αποτέλεσμα σημαίνει μεγαλύτερες ευθύνες, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις και ανάγκες της λαϊκής πάλης. Απαιτείται συστηματικότερη και πιο βαθιά ιδεολογικοπολιτική δουλιά για το ξεπέρασμα προβλημάτων κρίσης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για την ανάπτυξη όλων των μετώπων που βάζει μπροστά η ζωή, το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, το κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς και των ΕΒΕ, το κίνημα της νεολαίας, της Παιδειας, της Υγείας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Μέσα ακριβώς από την ανάπτυξη και καθημερινή ισχυροποίηση αυτών των μετώπων, από την άνοδο της πολιτικοποίησης των αγώνων και της συσπείρωσης των δυνάμεων, με στόχο τη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής Λαϊκής Συμμαχίας, θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα μοιρολατρίας, αυταπατών, εγκλωβισμού ευρύτερων λαϊκών μαζών στη λογική του μονόδρομου που υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι και βαθύτερο μήνυμα που σηματοδοτεί το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ